Alle, avondeten, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, koolhydraat arm, lactosevrij, lunch, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Melkvrij, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, vaak, vegan, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

ZELFGEMAAKTE KIMCHI | fermenteren die handel!

Posted by Dorien Beekveldt

Deze kimchi is vegan, heel kruidig en niet zo pittig. Hou je juist van pittig? Voeg meer chilivlokken toe!

Dit recept is voor 3 potten kimchi.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg chinese kool
  • 5 snuffen zeezout
  • 1 wortel
  • 3 lente uitjes
  • 5 cm gemberwortel
  • 6 tenen knoflook
  • Kleine gele ui
  • 5 gram chilivlokken
  • 2 el shoyu
  • 2 el oerzoet
  • 40 ml appelazijn

Evt extra zout
Latex/rubber handschoenen
3 schone glazen potten

Zo maak je het:
—Snij de Chinese kool in repen van 2 centimeter dik. Doe ze in een grote glazen schaal (of twee kleinere schalen). Sprenkel het zout erover en masseer dit in de koolrepen. Dek de schaal af en laat de kool een nachtje rusten.
—Maak de volgende dag de smaakpasta door in een kleine keukenmachine te gooien: gember, knoflook, ui, chili, shoyu, oerzoet en azijn. Hak de ingrediënten eerst even grof met een mes. Maal alles dan tot een fijne pasta.
—Zorg dat je de schone glazen potten klaar hebt staan. Kook de potten eventueel uit
—Laat de kool uitleggen maar bevaar het vocht. Rasp de wortel en snij de lente ui. Voeg toe aan de kool.
—Trek je handschoenen aan. Masseer de pasta in de kool.
—Vul de potten met kimchi. Probeer geen luchtbellen tussen de kool te laten. De groenten moeten helemaal onder het vocht staan. Druk ze dus goed aan en vul evt af met koolvocht of mix van 250ml water en 1 el zout.
—Sluit de potten af. Laat ze 48uur buiten de koelkast rijpen. Zet ze daarna in de koelkast. Binnen twee weken eten.