Alle, comfortfood, geen dieetwensen, glutenvrij, koken voor gasten, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, SPECIAAL, vaak, vegan, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

In tripel gestoofde wilde paddestoelen met gratin van zoete aardappel

Posted by Dorien Beekveldt

Vegetariërs over de vloer met kerst? Of een geheel vegetarisch kerstmaal? Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees. De aftrap is een éénpersoons ovenschoteltje van in tripel gestoofde wilde paddestoelen met gratin van zoete aardappel: een ideaal alternatief voor als je één of meer vegetariërs te gast hebt.

Dit is een ideale ‘vleesvervanger’ en gaat heel goed samen met de klassieke bijgerechten van een kerstdiner: aardappels (puree of uit de oven), winterse groenten en wellicht een frisse salade.

Schrik niet van de lange lijst ingrediënten: je hebt het grootste deel waarschijnlijk al in je keukenkastje staan

Ingrediënten

  • 800 gram (wilde) paddenstoelen (ik gebruikte een mix van shi take, coulemelle en
  • kastanjechampignons), schoongemaakt en grof gesneden
  • 250 ml tripelbier
  • 2 kleine zoete aardappelen
  • Handje kalamata olijven, ontpit en in stukjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 5 takjes tijm, alleen de blaadjes + extra takjes voor garnering (+evt wat salieblaadjes voor garnering)
  • 2 tenen knoflook, fijn gemaakt in knoflookpers
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpasta
  • 3 eetlepels meel (spelt of tarwe)
  • 1 flinke eetlepel balsamicoazijn
  • 1 zuinige eetlepel tamari sojasaus
  • 5 takjes peterselie, fijngesneden
  • Zout en peper

Ook heb je 4 tot 6 kleine éénpersoons diepe ovenschaaltjes nodig.

Bereiding
Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de gesnipperde sjalotten toe en bak deze op gemiddeld vuur in vijf minuten glazig. Voeg de tijm toe (niet takjes die je voor de garnering nodig hebt) en bak nog eens 2 minuten. Voeg de knoflookteentjes (gebruik knoflookpers) en de tomatenpasta toe en roer deze goed door het mengsel.

Doe nu alle paddenstoelen in één keer in de pan. Bak ze 8-10 min tot ze een beetje zacht zijn geworden. Sprenkel dan het meel over de paddenstoelen en bak 1 minuut. Voeg dan het bier, de balsamico en tamari toe. Schraap eventueel aangebakken bruin van de bodem. Verhit tot net onder het kookpunt en laat 5 minuten borrelen. Haal de pan van het vuur en voeg peterselie en olijven toe. Proef en breng evt op smaak met peper. Bedenk je wel dat de smaak nog iets zal veranderen in de oven.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Schil de zoete aardappel en snij in heel dunne schijfjes (gebruik eventueel een mandoline).

Leg op de bodem van elk ovenschaaltje 2-3 schijfjes zoete aardappel. Schep hier 1-2 flinke eetlepels van het paddenstoelen mengsel op. Dek af met 2-3 plakjes zoete aardappel. Herhaal dit tot je ovenschaaltjes tot net onder de rand gevuld zijn. Het kan zijn dat je maar twee lagen paddestoelen hebt, dat had ik ook. Je eindigt met een laag van zoete aardappelschijfjes, dit keer 3-5 schijfjes. Besprenkel de schijfjes met wat olijfolie, peper en zout. Maak af met een takje tijm en een blaadje verse salie.

Bak de schaaltjes 30 minuten op 190 graden.

Je kunt dit gerecht één of twee dagen van de te voren maken. Dit zal de smaak zelfs ten goede komen! Maak het helemaal zoals hierboven beschreven en verwarm 10 minuten op 175 graden.