20 tot 30 minuten, Alle, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, Gezond, glutenvrij, Glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, maakt me niet uit, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, SPECIAAL, suikervrij, taart, koekjes en andere zoetigheid, toetje, vaak, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie

Toetje van zoete aardappel

Posted by Dorien Beekveldt

Dat zoete aardappel (ofwel bataat) lekker is, weten de meeste mensen wel. In een gratin, stoofpot, gekookt of gebakken, de zachte zoete structuur is eigenlijk altijd een welkome toevoeging aan je avondeten. Maar dat deze oranje knol ook heel goed gebruikt kan worden als toetje, is voor veel mensen dan weer minder bekend. Zo ook voor mij.

Toen ik van het concept ‘bataat als toetje’ hoorde, haalde ik argwanend een wenkbrauw op. Ik vond het verdacht. Net zoals ik veganistische kaas verdacht vind (‘nee, je proeft het verschil ECHT niet!’) (wel dus..) (niets ten nadele van veganisten overigens) Goed, waar was ik gebleven? Oja: zoete aardappel als ingrediënt voor het dessert.

Mijn argwaan bleek niet nodig. Zoete aardappel bleek een hele goede basis voor zowel deze mousse-achtige crumble, als een vet- en suikervrije chocolade cake.

Nu hoor ik je denken: ‘waarom zoete aardappel in een cake of toetje, als ik er ook gewoon wat schepjes suiker/honing in kan doen?’. Deze vraag heeft een meerledig antwoord: 1. omdat het leuk is om eens iets nieuws te proberen, 2. omdat het zoet van zoete aardappel veel beter voor je is dan suiker of honing en 3. omdat zoete aardappel magische stoffen bevat die je lichaam influisteren zijn vetreserves eens aan te boren.

Dat zit zo. Zoete aardappel heeft een lagere glycemische index (namelijk 40) dan suiker(65) of honing (70) wat betekent dat de suikers minder snel vrijkomen in het lichaam. Hoe lager de GI, hoe langzamer de suikers. En deze langzame suikers zijn veel prettiger voor je lichaam om op te nemen en te gebruiken. Zo krijgt je lichaam de mogelijkheid om ook andere stoffen (vitamines en mineralen) op te nemen en hoeft het minder insuline en adrenaline aan te maken om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Daarnaast: als je ‘snelle’ suikers (met een hoge GI) eet, komen deze dus snel vrij en moet je er gelijk iets mee doen  (in de vorm van beweging). Want als de energie niet wordt gebruikt door spiercellen, gaan ze naar vetcellen om daar opgeslagen te worden.

Van het zoet van bataat wordt je in theorie dus minder dik dan van suiker of honing en het is minder stressvol voor je lichaam om te verwerken. Daarnaast bevat bataat stoffen die de uitscheiding van adinopectine bevorderd. Adinopectine is een hormoon dat opgeslagen zit in vetweefsel. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam vetcellen gebruikt voor energie behoefte (en je dus afvalt). Dit doet het hormoon via de hersenen. Het geeft als het ware een seintje naar boven om de vetreserves aan te boren en als energie te gebruiken.

Kortom, neem dus nog maar een schepje!

Ingrediënten

  • 1 bataat, gekookt en geschild
  • 5 theelepels kaneel
  • 2 theelepels citroensap
  • merg van een 1/2 vanillestokje
  • 4 eetlepels kokosolie, gesmolten
  • 3 dadels, geweekt en in kleine stukjes
  • Kuipje zure room, kwark of slagroom
  • Wat (suikervrije) koekjes om erboven te verkruimelen

Bereiding
Prak de bataat fijn met een vork en meng de rest van de ingrediënten erdoor.

Serveer de bataat met een schepje room of kwark en een verkruimeld koekje (of twee).