30 minuten tot een uur, Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, vaak, vegan, Vegetarisch, winter

‘Spaanse’ zuurkool

Posted by Dorien Beekveldt

Zo noemde mijn tante dit recept altijd. Als kind hield ik niet van zuurkool. En vooral niet als bijvoorbeeld de moeder van een vriendinnetje banaan in de zuurkoolschotel had verstopt – onder het mom van ‘banaan is zoet en kinderen houden van zoet, dus houden ze van mijn zuurkool’ (nee dus, moeder van vriendinnetje).

Toen ik mijn tante over deze barbaarse schotel vertelde, zag zij dit als een uitdaging. En zo ontstond ‘spaanse zuurkool’: een zo hartig mogelijke variant op de Hollandse zuurkoolstamp, liefst geserveerd met volkorenrijst in plaats van aardappel.

Ingrediënten:

  • Pakje zuurkool
  • 1 grote ui, in halve ringen (mag best grof)
  • 10 zongedroogde tomaatjes, in reepjes
  • 10 zwarte olijven, ontpit en in kwarten
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 of 2 theelepel(s) sambal badjak (ik weet niet in hoeverre je van scherp eten houdt)
  • 1 teen knoflook, fijngesneden

Eventueel een pakje seitan of (gerookte) tofu, in blokjes

Bereiding:
Als je deze zuurkool met volkoren rijst wilt eten (ik zou het gewoon doen als ik jou was), zet de rijst dan op voordat je met de zuurkool begint.

Bak de uien op een middelmatig vuur voor ongeveer 5 minuten. Voeg dan de specerijen, de zongedroogde tomaten en olijven toe. Knijp de zuurkool uit, zodat het meeste vocht eruit is. Voeg dan in plukjes toe bij de uien in de pan. Roer tot alles verdeeld is en voeg volgend plukje toe. Voeg de knoflook en sambal toe. Zet het vuur dan laag en doe een deksel op de pan. Laat het 20 minuten sudderen, voeg eventueel wat water toe als de boel aan het aanbranden is.