Deze dahl maak je in één pan en staat in 40 minuten op tafel. Je garneert ‘m met verse peterselie, gebakken knoflook en komijn-, koriander- en mosterdzaadjes. Dit heb je nodig: 250 gram rode linzen 300 gram knolgroenten (zoals wortels, regenboogpeentjes, pastinaak, bietjes, etc) 1 ui, gesnipperd 3 knoflooktenen, fijngehakt Duim verse gember, geraspt Blik […]
Dit heb je nodig: 250 gram tomaten 1 puntpaprika 1/2e rode ui 1/2e granaatappel 1 buffel-mozzarella 1 thl azijn 2 eetl olijfolie Handje verse basilicumblaadjes Zout en peper Zo maak je het: —Pel de granaatappelzaadjes uit de granaatappel. —Was de tomaten en snij deze in kleine blokjes die (ongeveer) zo groot zijn als de granaatappelpitjes. […]
Als je van pizza houdt, maar geen gluten wil eten. Of als je kinderen van pizza houden, maar geen groenten willen eten (en je ze dus moet verstoppen). Of als je van pizza houdt, en ook van aubergine.. Dan is dit recept ongeveer precies waar je naar op zoek was. Mini-pizza’tjes met een bodem van […]
Verblijd jezelf en je vrienden/huisgenoten met deze heerlijke glutenvrije koekjes! Makkelijk te maken en niemand zal raden dat deze makkers graanvrij zijn. Ingrediënten 200 gram kikkerwtenmeel 100 gram boter of margarine 30 gram oerzoet (of kokosbloesemsuiker) 60 gram geconfijte gember (maar mag ook gewoon verse gember zijn) (geeft minder zoet effect, dus naar smaak wat […]
Deze soep is een heerlijke Thaise bouillon soep die je net zo pittig kunt maken als je zelf wilt. Als er kinderen mee-eten doe je bijvoorbeeld alleen een halve eetlepel currypasta in de soep. De soep is romig en zacht van smaak door de kokosmelk. Ingrediënten 2 knoflooktenen 1 duim verse gember, geschild en in […]
Dit recept is heel makkelijk te maken en geeft een nieuwe spin aan een zeer bekend knolgewas: de wortel. Door wortel op koffiebonen te roosteren krijgt deze een opvallend gelaagde karamel-achtige smaak. Zeker het proberen waard voor een volgend etentje met foodie-friends of gewoon voor jou en je lief! Dit heb je nodig: Halve kilo […]
Parmezaanse kaas+verse basilicum+knoflook+citroenrasp=nazomer op je tong. Vier de nazomer met deze heerlijke salade van gebakken courgette en kastanje champignons. Eet ‘m ’s avonds met gebakken aardappeltjes of kook er wat pasta bij en neem mee als lunch. Dit heb je nodig: 1 bakje kastanje champignons 1 courgette 2 knoflooktenen 1 theelepel geraspte citroenschil 5 […]
4 verschillende groente gerechten/salades, geïnspireerd op een broodje falafel. Dit heb je nodig: 1/4 spitskool 6 trostomaatjes 1/2 komkommer 1 aubergine 4 wortels 1/2 citroen verse koriander paar augurken zwarte olijven 4 eetlepels yoghurt 1 teen knoflook olijfolie 3 theelepels shoarmakruiden 10 falafels Zo maak je het: Was de wortels, snij ze in plakjes en […]
Jjigae betekent soep in het Koreaans. Deze jjigae wordt gemaakt met shiitake paddenstoelen en kimchi. Super gezond! Voor 4 porties Dit heb je nodig: 150 gr shiitake 2 wortels 4 lente uitjes 200 gr tofu 750 ml groente bouillon 1 tl shoyu 2 tl hete chili saus 200 gr kimchi 250 gr noedels naar keuze […]
Dit heb je nodig: 900 gr verse bieten 4 bosuitjes 2 nori-vellen 1 el sesamzaadjes Olijfolie Marinade: 2 el misopasta Sap van 1 citroen Rasp van 1/2 citroenschil Rasp van 1/2 sinaasappelschil 1 duim gember, geraspt 3 el geroosterde sesamolie Zo maak je het: Een dag van te voren: Was de bieten. Masseer ze in […]
Voor 4 tot 6 kommen/porties Dit heb je nodig: 2 rode uien, gesnipperd 5 tenen knoflook 2 wortels 2 stengels bleekselderij 1 el komijnpoeder Snuf chilivlokken 2 vleestomaten 150 gr rode linzen 1/2 liter groentebouillon 1 pot zwarte bonen 1 pot mais Olijfolie Garnering: Verse koriander Turkse of Griekse yoghurt (laat weg als je vegan […]
Dat is weer es wat anders dan een mueslibolletje of osawacake. Dit lichtzoete, compactkleverige brood is een echt herfsttussendoortje. Om vier uur, voordat je de regen weer in moet, is dit brood de bemoedigende stem vanuit je maag die zegt: ‘je kunt het’. Tevens je rebelse kameraad die jolig meegrinnikt als je vanaf de bank […]
Dit heb je nodig: 125 gram gebuild tarwemeel 125 gram boter of margarine 2 eieren 50 gram rozijnen 50 gram dadels, in kleine stukjes Snufje zout 1/2 theelepel natrium bicarbonaat 1/2 theelepel citroenschil rasp 2 eetlepels citroensap Merg van half vanillestokje Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 175ºC. Smelt de boter of […]
Aardappeltjes uit de oven. Een van m’n lievelings. Er is voor mij maar een manier dat ze echt heerlijk zijn: zacht romig van binnen en met een goud knapperig laagje aan de buitenkant. En dan zijn er vervolgens heel veel manieren dat ze een beetje teleurstellend uitpakken: als ze maar niet gaar worden, of heel […]
Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees of vis. Schrap de garnalen en mayo dus maar vast van je boodschappenlijstje. Dit jaar hoeft je kerstdiner namelijk niet te beginnen met de bekende garnalencocktail. Maak in plaats daarvan de blits met deze hapjes van in port gekonfijte vijgen met blauwe kaas! Je kunt ze in […]
Niets fijners dan een dikke warme soep aan het einde van je dag. Makkelijk om te maken en heerlijk om te eten. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje tijd. Want dit hoe langer je dit soepje op het vuur laat pruttelen, hoe lekkerder ‘ie wordt. Deze soep heeft Surinaamse roots maar aangepast […]
Ingrediënten: 250 gram geschilde bataat, in blokken 100 gram rode kool, heel fijn gesneden (liefst met mandoline) 1 klein uitje, fijn gesnipperd 1/2 theelepel korianderzaadjes 1/2 theelepel komijnzaadjes 1 theelepel garam masala Snuf zout 3 + 3 eetlepels paneermeel Olie om in te bakken Bereiding: Kook/stoom de bataat tot hij gaar is. Prak de bataat […]
Een mooi pronkstuk voor op de vega kerst tafel dit jaar. Door de de butternut hasselback te snijden (hasselback = diepe inkepingen in de butternut maken maar ‘m niet helemaal door snijden) en deze als ware het een kalkoen elk kwartier in de oven te ‘bedruipen’ met boter-maple glaze, krijgt deze een mooi gekarameliseerd buitenkantje […]
Dit heb je nodig: 2 el olijfolie 1 prei 1 broccoli 2 blokjes groentebouillon 450 gr diepvries doperwtjes Feta Basilicum om te garneren Zo maak je het: Was en snij de prei en broccoli. Verhit de olie in een soeppan. Fruit de prei en broccoli hier 2 minuten in. Voeg dan een liter gekookt water […]
Dit heb je nodig voor 3 borden: 1 knolselderij 2-3 venkelknollen 3 tenen knoflook 1 klein rood uitje 1 cm gemberwortel 300 gram tempeh Scheutje (plantaardige) room 3 eetlepels ketjap manis 3 thl sambal badjak Olijfolie Bereiding: Hak de ui, gember en knoflook heel fijn. Doe ze samen met de ketjap, sambal en een eetlepel […]
Dit heb je nodig: 6 knoflookbollen 4 eetlepels olijfolie 6 eetlepels boter 4 afgestreken eetlepels speltbloem 1 liter bouillon (kippenbouillon is het lekkerst maar groentebouillon kan ook) 1 eetlepel Italiaanse kruiden Peper en zout Verder nodig: Aluminiumfolie Zo maak je het: —Verwarm je oven voor op 190ºC —Snij de toppen van de knoflookbollen zodat het […]
Koekjes bakken. Kan geassocieerd worden met ‘kinderactiviteit’. Of met ‘doe niet zo moeilijk, koop gewoon een rol biscuit’. De kunst zit ‘m wat mij betreft in het recept. Het moet niet te suiker-kitsch zijn, met knalroze poedersuikerglazuur (kinderactiviteit) en ook niet te haute cuisine pijpjes-van-amandel-caramel-florentine-achtig (ik koop wel een rol biscuit). Dit recept is geen […]
Dit heb je nodig: 3 rijpe bananen 2 eieren 80 ml zonnebloemolie 60 gram rozijnen 100 gram zelfrijzend bakmeel 80 gram havermout 70 gram walnoten 1 theelepel kaneel 1/2 theelepel citroenrasp Snufje zout Zo maak je het: —Verwarm de oven voor op 200ºC (of 180ºC hetelucht). —Prak twee bananen (houd er dus 1 apart) en […]
Kimchi is een Koreaans groentegerecht. De groenten en specerijen kunnen verschillen maar over het algemeen zijn de groenten gefermenteerd en pittig gekruid. Deze versie heeft geen maandenlang fermentatieproces nodig. Om de sesamolie echt lekker te laten smaken, kan je de steranijs en cayennepeper in de ochtend al mengen (in een apart potje of al gelijk […]
De gele bananen op mijn fruitschaal fungeren als instant energie bommetjes. De banaan op de fiets: als je net geen tijd meer had om te ontbijten. Banaan in de tas: de trein heeft vertraging maar het is eigenlijk al lunchtijd. Op een bepaald moment transformeert de gele banaan zich tot de bruine banaan. Ze hebben […]
Als je een trosje bruine bananen heb liggen: snij ze in plakjes en vries ze dan in! Je kunt er heel lekker vegan sorbet ijs van maken. Dit heb je nodig: 200 gram bevroren aardbeien 300 gram bevroren rijpe banaan Staafmixer en grote kom Zo maak je het: Doe het bevroren fruit in een grote […]
Dit heb je nodig: 400 gram bevroren ananas 200 ml kokosmelk Verse muntblaadjes Zo maak je het: Voor dit recept kun je verse ananas gebruiken die je eerst bevriest of ananas uit blik. —Doe de bevroren ananas in de blender. Voeg de kokosmelk toe. Blend tot je een milkshake zonder klontjes hebt. —De munt kun […]
Het is altijd een beetje spannend om een recept voor brownies online te delen: er zijn er immers al zo ongelofelijk veel en een groot deel hoogst waarschijnlijk ook met lekker resultaat. Hoe kan het ook anders? In zijn essentie is een brownie boter en suiker met chocola (en ei en bloem) en daarmee een […]
Er is niets zo wild als foerageren in de natuur. In het bos rond kuieren en dingen van de grond rapen en in je mond stoppen. Dan voel je dat je een mensch op aard bent en dat je voorouders beestenvellen droeg en in een grotten leefden. Het was mijn kinderdroom om op die manier […]
Leuk en heeeeeeeeeel lekker! En de vulling bevat alleen maar goeie ingrediënten! Gewoon een eivormig balletje rollen van een mengsel van amandelmeel, haver en dadels en deze in de chocola dippen. Makkelijk dus! Dit heb je nodig: 50 gram havermout 25 gram geraspte kokos 1 eetlepel kokosolie (je kunt ook boter gebruiken) Klein snufje zout […]
Deze week bij Ekodis een recept voor gezonde glutenvrije ontbijtkoek gemaakt van 100% boekweitmeel, een beetje oerzoet en een kopje zeer sterke yogi tea classic. Een simpel recept en als je een liefhebber bent van de smaak van boekweit is deze peperkoek zeker iets voor jou! Dit heb je nodig: 250 gram boekweitmeel 250 ml […]
Zuurkoolpekel is dat vocht dat samen met de zuurkool in het zakje of de pot zit die je in de winkel koopt. In dat vocht zit de probiotische melkzuur cultuur die je nodig hebt om je worteltjes te fermenteren. Er kan weinig misgaan: de juiste cultuur is al geweekt, jij voegt alleen toe wat je […]
Dit recept is voor 4 enchiladas voor vier personen in combinatie met wat rijst en een salade OF 2 enchiladas per persoon als hele maaltijd. Dit heb je nodig: 1 Chinese kool 1 pakje maiskolven 2 paprika’s 1 blik tomaten 1 blik kidneybonen, uitgelekt 6 lente uitjes, gesneden 2 tenen knoflook Snufje chili 1/2 bouillonblokje […]
Je kunt dit gerecht tot twee dagen van te voren maken. Verwarm de polenta en paddenstoelen dan apart in een hapjespan op laag vuur. Dit heb je nodig: 1,75 liter volle melk 250 gr polenta 120 gr gruyere, geraspt 70 gr emmentaler, geraspt 1 bol + 3 tenen knoflook Snufje chili 1 laurierblad 1 blokje […]
Dit heb je nodig: 3 el kokosolie 4 kleine uien (rood, bruin of sjalot), in dunne ringen 5 tenen knoflook, in dunne plakjes 3 cm verse gember, geraspt 1/2e rode peper, fijngehakt 4 trostomaten, in partjes 200 ml kokosmelk 1 thl zout 4 aubergines Zo maak je het: —Doe de uienringen in de pan samen […]
Deze week maakt Ekodis het vegetarische kerstmenu compleet. Na de amuse van in port gekonfijte vijgen met blauwe kaas, de driepompoenensoep en het hoofdgerecht van in tripel gestoofde paddenstoelen met de puree van vergeten groenten hoort een waardige afsluiter. En omdat een vegetarisch kerstmenu (nog) niet erg conventioneel is, is het toetje misschien een goed […]
Dit is er eentje voor alle Niet Liefhebbers van Bloemkool, waaronder ikzelf. Ik ben nooit een groot bloemkoolfan geweest. Mijn moeder probeerde menig kaassausje en knapperig tempurahulsje, het mocht niet baten. Toen ik uit huis ging, zwoor ik de bloemkool dan ook plechtig af: nooit zou ik bloemkool maken. Jaren later -tevreden zonder bloemkool- vond […]
Vegetarisch koken klinkt de meeste vleeseters saai in de oren ‘want dan eet je alleen maar groenten’. Het vraagt om een extra eetlepel out-of-the-box en een snufje creativiteit, maar koken ‘met alleen maar groenten’ kan een heel divers en bevredigend resultaat opleveren. Een vegetarische kerst betekent dus niet alleen maar de kalkoen, het lam of […]
Als je van zuurkool houdt (en eigenlijk ook als je niet echt van zuurkool houdt): probeer eens dit recept. Het is heerlijk. Als hartig borrelhapje, op je boterham bij de lunch, of gewoon een paar op je bord met een lekkere salade als avondeten. Je kunt ze warm eten, maar afgekoeld zijn ze ook nog […]
Dit heb je nodig: 1/4 rode kool, in dunne reepjes (gebruik een kaasschaaf) 1 puntpaprika, in dunne reepjes 1/2 komkommer OF 1 avocado, in plakjes of blokjes 1/2 bataat, gekookt en in blokjes Blik kikkererwten, uitgelekt Dressing: 2 eetlepels tahin Sap van een halve citroen 3 eetlepels olijfolie 1 teen knoflook, geperst 1 theelepel kerriepoeder […]
Heb je alle inkopen in huis en nu toch het idee dat je net niet genoeg hebt? Vul je kerst-tafel dan aan met deze simpele maar overheerlijke veggie bijgerechten. Zowel de spruiten als de bospeen zijn in een handomdraai gemaakt, maar daar proef je niks van hoor! Oven-heerlijke spruitjes (porties per persoon): 100 gr spruitjes […]
Dit heb je nodig: 8-10 takjes verse boerenkool 1 kropje Romaanse sla 1 sjalotje 2 tenen knoflook 1-2 chiabatta broodje(s) 2 eieren 1 theelepel mosterd 50 ml olijfolie 4 eetlepels citroensap Peper en zout Zo maak je het: Was de boerenkool grondig en snij de harde nerven eruit. Die mogen bij de compost. De zachte […]
Dit heb je nodig: 3 kleine rode uien 2 rode paprika’s 2 tenen knoflook 1 blik tomaten 1 pot kidneybonen 1 eetlepel stroop (pannenkoeken/rijst/dadel) 3 eetlepels paprikapoeder 1/2e eetlepel komijnzaad 1 eetlepel instant espresso of half kopje espresso 3 eetlepels olijfolie Bosje verse koriander of peterselie. Zo maak je het: Schil de uien en snij […]
Wat zo giga makkelijk is aan flapjacks is dat je alle ingrediënten bij elkaar gooit, husselen, op de bakplaat, vierkantje van maken, na het bakken in repen snijden en hoppa: je hebt flapjacks. En deze zijn ook giga lekker. Met een appel en een hand noten als portable lunch of enkel als vieruurtje. Ingrediënten: 100 […]
Toen specerijen uit het verre oosten nog super chique waren -laten we zeggen zo’n zeshonderd jaar geleden- waren speculaas en kruidnoten alleen verkrijgbaar als je wat te makken had. Want ze waren ‘peper’duur. In de 5e en 6e eeuw kwamen de specerijen die we nu voor speculaas gebruiken door middel van kruistochten in de Lage […]
Heb je nog een oude aubergine en een geitenkaasje in je koelkast liggen? Doe dit er dan mee! Ingrediënten: Een aubergine Een zacht geitenkaasje Beetje olijfolie Beetje zout Bereiding: Snijd de aubergine in dunne plakjes, bestrooi met zout en bak deze één voor één in wat olijfolie tot ze goudbruin zijn. Snijd het geitenkaasje in […]
Op bovenstaand plaatje, zie je ijs. Bananen ijs. Ik weet niet of je mee had gekregen dat ik tot voor kort in de plechtige veronderstelling leefde dat ik nooit of te nimmer ijs zou maken? Dit in verband met het idee dat bij ijs maken te veel gedoe komt kijken. Het tegendeel werd bewezen: ijs […]
Dit heb je nodig: Citroen-gember slushy: Sap van 1 citroen Rasp van 1/2 citroen 1 theelepel geraspte gember 4 eetlepels poedersuiker 3 handjes ijsblokjes Limo-slushy: 4 eetlepels van je favoriete limo 3 handjes ijsblokjes Koffie slushy: 100 ml koude espresso 3 eetlepels honing 3 handjes ijsblokjes Zo maak je het: Doe de ijsblokjes in een […]
Dit heb je nodig: 125 gram gebuild tarwemeel 125 gram boter of margarine 2 eieren 50 gram rozijnen 50 gram dadels, in kleine stukjes Snufje zout 1/2 theelepel natrium bicarbonaat 1/2 theelepel citroenschil rasp 2 eetlepels citroensap Merg van half vanillestokje Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 175ºC. Smelt de boter of […]
Wow.. Spaghetti-taart? Jazeker!! Een hartige taart met champignons en courgette. En met een bodem van spaghetti! Da’s weer eens wat anders dan pasta pesto 😉 Makkelijk om te maken en geeft een leuke twist aan een doordeweeks ingrediënt! (taart voor twee personen) Dit heb je nodig: 200 gram volkoren spaghetti 1 courgette 100 gram champignons […]
Ik was nooit zo’n enorme blauwe kaas liefhebber. Totdat ik op een onbewaakt moment op ‘petite pains de bleu d’auvergne’ stuitte in een grote Franse supermarkt met een rommelende maag. Ik kan je zeggen, dat was heerlijk. Eenmaal thuis kon ik het niet laten mijn eigen versie eens te proberen. Hier het resultaat! Ingrediënten: Halve […]