Dit weekend vieren we weer lekker met z’n allen Sinterklaas: een heerlijk avondje vol pakjes, pepernoten, gevulde speculaas en chocoladeletters. En omdat iedereen zich toch tegoed zal doen aan al dit zoets, heeft uitgebreid koken die avond niet veel zin. Maak het jezelf dus makkelijk met deze lekkere vegetarische seitan broodjes. Geïnspireerd op het klassieke […]
Dit heb je nodig: 250 gram butternut/flespompoen 250 ml amandelmelk (gezoet of ongezoet) 4 ongezwavelde abrikozen Rasp van een 1/2e citroen 3 eetlepels citroensap 1/2 tl speculaaskruiden Zo maak je het: —Schil de butternut en snij deze in blokjes. Stoom deze 10 minuten tot een kwartier, tot het vruchtvlees zacht is. Deze stap kan je […]
Dit klinkt ingewikkelder dan de bereiding, geloof me. En als je geen zin hebt om te hannesen met een norivel en een klein bakje, rol de boel dan gewoon op als een ouderwetse sushi. Je kunt het eten als borrelhapje of als variatie bij een sushimaaltijd. Ingrediënten 500 gram gekookte rode bietjes (gebruik een kant […]
Voor deze pizza hoef je niet gluten intolerant te zijn om er alsnog van te genieten! Ingrediënten 1 kopje kikkererwtenmeel 1 kopje water 1/2 theelepel zout 2 eetlepels olijfolie 100 gram geraspte jonge kaas 1 middelgrote ui Klontje boter (je kunt ook een eetlepel olijfolie gebruiken) Een flinke hand vol winterpostelein Versgemalen zwarte peper Bereiding […]
Onderstaand recept komt van onze collega’s van de Vita-tassen van Proef. De vitatas is een abonnement op een tas met daarin biologische groenten en/of fruit. Elke week zitten er andere biologische en seizoensgebonden producten in. Er zijn zeven varianten op de tassen. Zo heb je bijvoorbeeld de Holland tas (met alleen groenten en fruit van […]
Heb je al gehoord van het nieuwe Deens rookzout dat we bij Ekodis in de winkel hebben liggen? Het geeft een heerlijk hartige diepe smaak aan elk vegetarisch gerecht. Zo ook aan deze soep van geroosterde bloemkool, kikkererwten en zoete aardappel. Dit heb je nodig: Kleine bloemkool 1 zoete aardappel 1 blik kikkererwten (a 400 […]
Heerlijk in pastasauzen, lasagnes, oosterse en vegetarische gerechten. Dit heb je nodig: 1 aubergine Snuf zout 1 theelepel oerzoet Olijfolie 2 eetlepels rookmot (Duikelman) 1 grote zeef 1 pan Aluminiumfolie Zo maak je het: Was de aubergine en snij het steeltje er vanaf. Snij de aubergine in blokjes. Pak de binnenkant van de steelpan in […]
Het is weer vlierbloesemtijd! Brouw er je eigen champagne van (met mini beetje alcohol!). Je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten of keukenspullen voor nodig. Alleen moet je het park of de berm in om wat vlierbloesems te plukken. Na ongeveer 2 weken rijpen zitten de flessen vol feestelijke bubbels. Echt het proberen waard! Dit heb […]
Dit heb je nodig: (voor 6 rolletjes) 6 rijstvellen 1 avocado 3 handjes spinazie 1/4e witte kool 1/4e komkommer 2 handjes tuinerwten Bosje basilicum Geroosterde sesamolie Voor de pittige koriandersaus: 20 gr verse koriander 1 teen knoflook, geraspt 1 tl geraspte gember 1/2 rood pepertje 40 ml witte wijnazijn 60 ml water Zo maak je […]
Dit heb je nodig: 1 el plantaardige olie 1 kleine ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, uitgeperst 1/2 of 1 rode peper, in ringetjes zonder zaadjes Duim gember, geraspt 1 stengel citroengras, in stukken van 3 cm 2 thl Thaise currypasta 1 liter groentebouillon 600 ml kokosmelk 250 gr champignons of oesterzwammen 250 gr tofu 2 […]
Dit heb je nodig: 1 zoete aardappel 1 aubergine 2 puntpaprika’s 1 venkelknol 1 gele courgette 2 rode uien 2 knoflooktenen 250 gram feta Olijfolie, peper en zout Zo maak je het: —Verwarm je oven voor op 220ºC. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. —Schil de zoete aardappel, snij ‘m in de lengte in […]
Feestje? Koop een pak melk! Deze week twee recepten met hetzelfde ingrediënt. Eén pak melk, getransformeerd tot twee gerechten. En dan dus niet een half litertje in het pannenkoekenbeslag en de rest in de koffie verkeerd. Aanvankelijk wilde ik alleen een vers kruidenkaasje maken. Maar toen ik halverwege het maakproces met een pan vol wei […]
Deze week bak je met Ekodis hazelnoot madeleines: cakejes die de show stelen. Extravagant mooi en extravagant lekker. Cakebeslag met hazelnootmeel en een topping van chocola, zelfgemaakt hazelnoot bark en een snufje grof zeezout. Dit heb je nodig: 160 gram oerzoet 160 gram boter 80 gram bloem 80 gram hazelnootmeel 3 grote eieren Merg van […]
Dit heb je nodig: 440 gram bloem 1/2 thl zout 3 gr gist 190 ml lauw water 2 eieren 60 gr gesmolten boter 85 gr honing Vulling: 50 gr gesmolten boter 150 gr oerzoet 100 gr gehakte walnoten 1 el kaneel 1/2 el kardemompoeder 1/2 el korianderpoeder 1 thl versgemalen peper Zo maak je het: […]
Vegetariërs over de vloer met kerst? Of een geheel vegetarisch kerstmaal? Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees. Deze hartige tarte tatin geeft een dramatisch effect aan je kersttafel. Hoofdrol voor deze taart is duidelijk: de ui. Het gelaagde patroon van de uien is mooi om te zien en de uiensmaak komt nog mooier […]
Nadat het Ekodis Kampeer Kookboekje bij de drukker lag, was het tijd voor een beetje vakantie. Na meer dan een jaar non-stop elke week twee nieuwe recepten te hebben geproduceerd, mocht ik een maand lang culinair lanterfanten. Een welkome afwisseling. In het begin genoot ik voornamelijk van het niet koken: pizza/sushi bestellen en/of vriendlief de […]
Dit heb je nodig: 2 bollen knoflook 3 pastinaken 1 liter groentenbouillon 2 salie blaadjes 1 el olijfolie Zo maak je het: Pof de (hele ongeschilde) knoflookbollen 30 minuten op 175 graden, tot ze zacht en zoet zijn. Laat iets afkoelen en pel de knoflook dan, tot je alleen de zachte tenen zonder velletje overhoudt. […]
Heerlijk makkelijk recept voor doordeweek! Dit heb je nodig: 2 tenen knoflook 1 ui 500 gram paddenstoelen (het lekkerste is een mix van verschillende soorten) 1/2e theelepel tijm 1/4 theelepel rozemarijn Snufje chilivlokken 200 gram ongekookte ronde zilvervlies rijst (liefst van de nieuwe band) 500 ml groenten bouillon Olijfolie om in te bakken Blokje parmezaanse […]
Deze soep heb je snel gemaakt en past perfect bij deze stormachtige dagen! Dit heb je nodig: 2 winterpenen 2 stengels prei 400 gram aardappelen 3 of 4 bouillonblokjes 500 gram zuurkool 2 theelepels ras al hanout Vegetarische bacon/rookworst of gerookte tofu Olie om in te bakken De soep is op z’n lekkerst met de […]
Dit heb je nodig: 1 koolrabi 1/4 knolselderij 1/2e pompoen 2 tenen knoflook 3 eetlepels olijfolie 6 eetlepels havermout 2 eetlepels bloem/meel 3 eetlepels kokosolie/boter 2 eetlepels zaden of pitten (zoals pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, etc) Zo maak je het: Verwarm je oven voor op 180ºC. Was en schil de groenten. De pompoen was je alleen […]
Dit heb je nodig: Snufje chilivlokken + rozemarijn Half bosje verse tijm 3 tenen knoflook, uitgeperst 1 prei, gewassen en in dunne ringen 1 kleine broccoli, in roosjes 3 el boekweitmeel 1 l plantaardige melk 150 gr zachte geitenkaas 150 gr bevroren spinazie 350 gr macaroni 75 geraspte geitenkaas Zout, peper en olijfolie Zo maak […]
Oké, koekjes zijn geen taarten. Maar wel heel lekker. Dit recept komt voort uit mijn carob fetisj. Ik zal eerlijk toegeven dat niet al mijn carobexperimenten slagen. Ik kan je bijvoorbeeld vertellen dat carob-linzensoep niet heel lekker is. En carob-komkommersalade ook niet perse. Carobcantuccini daarentegen is wel de moeite waard om eens zelf proberen te […]
Dit heb je nodig: 75 gr biscuits 70 gr boter/kokosolie (ontgeurd) 400 ml (slag)room 20 gr losse Earl grey-thee 330 gr pure chocola 100 gr witte chocola Snuf zout Zo maak je het: Vermaal de biscuits dmv een keukenmachine of vijzel. Smelt 30 gram boter in een steelpan. Laat de boter een beetje bruin worden. […]
Ik hou ervan als het knappert in mijn mond. Wortels, bleekselderij, appels. Maar ook toast, biscuitjes en bladerdeeg. Lekker. Deze erwten knapperen ook. En je kunt ze de smaak geven die je zelf lekker vindt: knoflook/chili (zoals hieronder), wasabi, curry kruiden of zoet met honing en kaneel. Ideaal voor bij een film: knappert gedachteloos weg […]
Men zegt vaak ‘oordeel niet voordat je iets hebt geprobeerd’. Maar er zijn van die dingen in het leven die je bij voorbaat uitsluit. Eén van die punten op mijn anti-bucketlist was: roomijs maken. ‘Dat ga ik dus niet doen’. Niet omdat het zo ongelofelijk moeilijk is. Meer om de rust in het leven te […]
Vorige week lieten we jullie de sojayoghurt verdubbel truc zien. Deze week een recept met soja-yoghurt: vegan chai lassi ijslollies. De verfrissende liefdesbaby van India’s meest befaamde drankjes: chai en lassi. Go spice! Go cool. Dit heb je nodig: 300 ml yogi chai (chai uit tetrapak) 300 ml ongezoete sojayoghurt Verder: 12 ijsvormpjes van 5 […]
Dit heb je nodig: 125 gram verse geitenkaas, in plakjes Mix van je favoriete verse kruiden zoals koriander, basilicum, peterselie, dille, etc. Korianderzaadjes Chilivlokken Olijfolie Verder nodig: Schone glazen pot Zo maak je het: Hak de verse kruiden fijn. Leg sprenkel een plukje verse kruiden, een paar chilivlokken en korianderzaadjesop de bodem van een schone […]
Het deeg dat aan marsepein doet denken en fris-zoet-sappige mandarijn als ‘center-piece’, maken deze gebakjes van winter-achtig karakter. Ze zijn gemakkelijk te maken, het proces geeft weinig afwas en de meeste van je ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Perfect voor bij de thee als het buiten stormt. Ingrediënten 3 biologische mandarijnen 100 gram […]
Castagnaccio is een soort kastanjekoek, een traditionele Italiaanse lekkernij, voornamelijk bedoeld voor de arme boeren en arbeiders in Italië. Omdat kastanjes er zo in overvloed waren, was het één van de hoofdbestanddelen van de voeding van armen in Italië. Een beetje zoals met aardappels in Nederland vroeger. Castagnaccio werd gemaakt van het kastanjemeel en water, […]
Ingrediënten: 1 el olie 1 theelepel komijnzaadjes 1 ui, gesnipperd 2 cm verse gember, geraspt 1/4 theelepel chilivlokken 1 theelepel gemalen korianderzaad Halve rode kool, fijngesneden 1 teen knoflook, in plakjes 1 blik kokosmelk 1/2 liter groentebouillion Bereiding: Bak komijnzaadjes in olie totdat ze beginnen te geuren. Voeg dan ui toe en bak glazig. Voeg […]
Wist je dat je ook kunt koken met etherische olie? Zolang je biologische olie gebruikt van extracten die je kunt eten (dus wel tijm olie maar geen ylang ylang olie) en met mate gebruikt, kunnen etherische olies hele leuke, lekkere en verassende noten toevoegen aan je culinaire creaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze slagroomtruffels […]
Lekker groentebommetje uit de oven. Dit heb je nodig: 1 spaghetti pompoen OF 3 courgettes 1 ui, gesnipperd 1 stokje verse rozemarijn, fijngehakt 2 wortels, geraspt 100 gram geconcentreerde tomatenpuree 1/2e eetlepel honing Handje griekse olijven, ontpit en fijn gehakt 1 aubergine, gerookt en gebakken volgens dit recept 150 gram geraspte kaas Olijfolie Zo maak […]
Lekker zomers recept dat je makkelijk van te voren kunt maken en meeneemt naar het park. Of maak het als voor bij een bbq. Dit heb je nodig: 1 rode ui 1 gele ui 1 courgette 1 aubergine 2 puntpaprika’s Trosje tomaten Paar tenen knoflook Hand walnoten Parmezaanse kaas 4 eetlepels olijfolie 2 eetlepels Balsamico […]
Dit heb je nodig: 150 gr polenta meel 375 ml water 1 tl zout 1 snufje chilipoeder Zonnebloemolie Bakpapier Topping: 1 blik red kidneybeans in chilisauce (Amaizin) 1/4 spitskool 1 avocado 1 pakje vegan merquezworstjes (Wheaty) 1 teen knoflook 3 el griekse yoghurt 1 teen knoflook 2 el olijfolie Zo maak je het: Maak het […]
Dit heb je nodig: 1 rode kool 50 ml olijfolie 2 eetlepels balsamico azijn 1 theelepel mosterd 2 tenen knoflook 1 theelepel honing Snufje chilivlokken Flinke snuf zout Zo maak je het: Verwarm je oven voor op 180ºC (hete lucht). Meng de olijfolie, mosterd, honing, chili en zout. Pers hier de knoflook boven uit. Kluts […]
Voor 4 kommetjes Dit heb je nodig: 80 gram risotto-rijst 1 eidooier 1/5 kg Turkse yoghurt 1/2 l groentebouillon 1 thl gedroogde munt 1 thl chilivlokken Olijfolie Zo maak je het: —Spoel de rijst even om. —Mix dan in de pan de rijst met de eidooier en de yoghurt. —Zet de pan op het vuur […]
Als je zin hebt in een romig-zoet zacht stukje heerlijkheid die je een beetje knuffelt als je hem in je mond stopt, op een regenachtige namiddag. Of in een feestelijk vol smakende taart om te vieren dat je vandaag niet jarig bent.. Maar geen zin hebt om er volledig bewust van te zijn dat je […]
Wist je dat je heel makkelijk is om een panter-cake te bakken? Je doopt pepernoten (niet te verwarren met kruidnoten) in donkere chocola, en nadat de chocola is uitgehard meng je de chocopepernoten in gewoon cakebeslag en giet je alles in een cakevorm. Klein uurtje in de oven en klaar is kees! Dit heb je […]
Dit recept is geïnspireerd op een van de recepten van Ottolengi, mijn absolute held als het om koken gaat. Geen enkel recept dat ik ooit van hem maakte, was niet overheerlijk. Wat ik zo goed vind aan de recepten van Ottolengi is dat ze over het algemeen heel gezond zijn. Iedereen kan iets lekkers maken […]
Vegetariërs over de vloer met kerst? Of een geheel vegetarisch kerstmaal? Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees. De aftrap is een éénpersoons ovenschoteltje van in tripel gestoofde wilde paddestoelen met gratin van zoete aardappel: een ideaal alternatief voor als je één of meer vegetariërs te gast hebt. Dit is een ideale ‘vleesvervanger’ en […]
Ik maak wel eens tzaziki, die met komkommer.. En ik zal heel eerlijk zeggen dat ik het vaak een te vloeibare teleurstelling vind. Ook al zeef ik de geraspte komkommer, laat ik het zweten door er zout op te strooien, om het vocht er vervolgens weer af te deppen, het mag niet baten. Het helpt […]
VOOR DE GNOCCHI – dit heb je nodig: 1 zoete aardappel, gekookt 250 gram griesmeel (ongeveer) 1 eidooier 2 blaadjes salie, fijngesneden 1 teen knoflook, fijngeperst Snuf zout Bloem om te bestuiven Zo maak je het Schil de zoete aardappel en prak deze. Voeg eidooer, salie, zout en knoflook toe en meng alles goed door […]
Maak jij deze kerst de blits met deze vega carpaccio van zelf gerookte bietjes? Het leukste aan dit gerecht is dat je echt iets speciaals maakt van hele simpele ingrediënten. En dat je een nieuwe kooktechniek leert! Eten roken lijkt op het eerste gezicht als iets lastigs met rookovens en lange processen. Maar niets is […]
Dit heb je nodig: 1 spitskool 1 rode ui 2 tenen knoflook 1 handje gerookte amandelen 1 bosje peterselie 1 klontje roomboter Zo maak je het: Zet de oven op 225ºC. Was de spitskool en leg deze in zijn geheel in de hete oven. Bak de kool 45 minuten terwijl je ‘m af en toe […]
Dit heb je nodig: 2 bataten 1 wortel 1/2e koolrabi 4 radijsjes 6 spruitjes 1/2 rood uitje 1 teen knoflook 80 gram Griekse yoghurt 2 eetlepels pitten/zaden 2 eetlepels appelazijn 3 eetlepels olijfolie 1 theelepel shoarmakruiden Zo maak je het: —Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de bataten grondig en droog ze af. Leg […]
Dit heb je nodig: 190 gr speltbloem 1/4 thl zout 1/2 thl gemalen zwarte peper 175 ml water 1 ei 2 lente uitjes, fijngesneden 200 gram kimchi Half bosje basilicum, fijngesneden Zonnebloemolie om in te bakken Zo maak je het: —Mix de bloem, het zout en de peper in een kom. —Kluts het ei met […]
Ik zal eerlijk zijn: ik eet nooit een koekje. Met een bedoel ik het getal 1. Ik eet nooit 1 koekje. Tenzij het niet anders kan, omdat je er maar 1 bij de koffie krijgt. In een café of bij iemand die dat wel doet: 1 koekje eten. (Wat dat betreft is mijn theorie dat […]
Wie zet de blauwe kaas klaar?! Dit brood is heerlijk met een stukje kaas bij de borrel! Maar ook een dubbel bammetje met een lekkere laag boter ertussen smaakt ook zeker niet verkeerd. Dit heb je nodig: 500 gram gebuild tarwemeel Zakje gist 2 theelepels zout 70 gram walnoten 150 gram rozijnen 2 eetlepels honing […]
Ik heb een tip voor je: ga los op agar agar. Want dat is leuk, makkelijk en snel. En het resultaat ziet er spectaculair uit. En agar agar heeft verder geen smaak dus je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt. Het concept is dit: 1 gram agar agar voor elke 100 ml […]
Met dit recept, of eigenlijk concept (te weten: een torentje bouwen van plakjes biet en iets romigs ertussen), kun je het jezelf zo makkelijk maken als je maar wilt. Koop voorgekookte bietjes en een bakje roomkaas en je bent klaar. Maar of je hier mee voor de dag kunt komen bij je foodiefriends is nog […]
Wat zo giga makkelijk is aan flapjacks is dat je alle ingrediënten bij elkaar gooit, husselen, op de bakplaat, vierkantje van maken, na het bakken in repen snijden en hoppa: je hebt flapjacks. En deze zijn ook giga lekker. Met een appel en een hand noten als portable lunch of enkel als vieruurtje. Ingrediënten: 100 […]
De samenstelling van de diepe, bijna bittere smaak van olijfolie met fris-zuur-zoete appelstukjes, maakt deze cake van een bijzonder volwassen karakter. Maar door het zoet romige en toegankelijke ahornglazuur kun je ‘m zelfs aan je kids voorschotelen. De smaken komen na een dag pas echt tot hun recht, net als bij worteltaart. Bewaar hem zolang […]
Dit heb je nodig voor 4 stuks: 1/4 krop ijsbergsla 4 tomaten 1 paprika 1 kleine rode ui 1 teen knoflook 1 pot kikkererwten 2 theelepels shoarmakruiden 3 eetlepels olijfolie 3 eetlepels griekse yogurt 1 eetlepel mayonaise 4 wraps Peper en zout Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe de kikkererwten […]