Deze salsa is heel makkelijk te maken en zit bomvol verse frisse smaken. Dit heb je nodig: 5 tomaten 1 kleine rode ui 1/4 groene paprika 1 teen knoflook 1 grote bos verse koriander 2 eetlepels olijfolie Sap van 1 limoen Gedroogde chilivlokken en zout naar smaak Zo maak je het: Snij alle groente in […]
Dit heb je nodig: 10 bospenen 2,5 cm gemberwortel 1 el misopasta 2 el rijstazijn 1 el sesamolie 1 el sesamzaadjes 1 snufje nigellazaad Dunschiller Zo maak je het: Was de bospenen en snij het groen er vanaf. Schaaf met de dunschiller in de lengte de penen in dunne plakjes. Een goede techniek is om […]
Toen ik het recept van socca (pannenkoekjes van kikkererwtenmeel) probeerde, werd mijn kikkererwthorizon verbreed. Voor die tijd vond ik vaak dat er iets muffigs zat aan de smaak van kikkererwten. Door het bakken in een koekenpan/oven verdwijnt deze muffigheid als sneeuw voor de zon. Hoor de engelenharpen en trompetten, wat een feest. Maar echt, want […]
Dat zoete aardappel (ofwel bataat) lekker is, weten de meeste mensen wel. In een gratin, stoofpot, gekookt of gebakken, de zachte zoete structuur is eigenlijk altijd een welkome toevoeging aan je avondeten. Maar dat deze oranje knol ook heel goed gebruikt kan worden als toetje, is voor veel mensen dan weer minder bekend. Zo ook […]
Hoor wie klopt daar kind’ren? Hier een recept voor een gezondere variant op de bekende gevulde speculaas. Smullen! Ingrediënten 150 gram amandelen, minimaal 2 uur geweekt maar een nacht is beter 1 eetlepel honing 1 theelepel rozenwater 80 gram dadels, minimaal 1 uur geweekt 100 gram havermout (voor glutenvrij kies Lieke havermout) 3-4 theelepels speculaas […]
Maak voor oud en nieuw dit eetbare plaatje om het jaar in stijl af te sluiten of 2017 heel chique te beginnen (dat mag ook ;). De granaatappel pitjes lijken wel op juwelen en steken mooi rood af tegen de donkere chocola. Dit heb je nodig: 200 gram chocola (70%) Pitjes van 1 granaatappel Snufje […]
Dit heb je nodig: 120 gram ontpitte dadels Sap&rasp van 1 sinaasappel 225 + 50 gram ongebrande cashewnoten Vanillestokje 1 eetlepel rijststroop 1 eetlepel honing Snufje zout Zo maak je het: Week 255 gram cashewnoten een nachtje in ruim water. Week ook de dadels een nachtje in het sinaasappelsap. Mix 50 gram cashewnoten met de […]
Dit heb je nodig voor 2-3 borden: 1 klein koolraap 1 zak rucola 1 pot zwarte bonen 1 doosje vegetarische bacon van de vegetarische slager (die vind je in de vriezer) Klontje roomboter Peper en zout naar smaak Eet deze salade met een sneetje getoast brood Zo maak je het: Schil de koolraap en […]
Dit heb je nodig: (voor 2 grote/3 kleine porties) 90 gram havermout 20 gram geraspte kokos 1/2e theelepel kaneel 2 dadels, ontpit en in stukjes 4 gedroogde abrikozen, in stukjes 1 appel, zonder klokhuis en geraspt 1 el honing 300 ml amandelmelk Voor de garnering: 3 eetlepels kokosyoghurt Handje amandelen 1 appel Zo maak je […]
Voor 2-3 porties Dit heb je nodig: 500 gram kruimige aardappelen 100 ml koud- geslingerde olijfolie 20 ml witte wijnazijn 3 tenen knoflook Peper en zout Verder: 1 vegaburger per persoon 250 gr sperziebonen per persoon Zo maak je het: —Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Doe ze in een pan met […]
Dit heb je nodig: 75 gr boter, gesmolten 75 gr rietsuiker 75 gr polenta/maisgriesmeel 75 gr amandelmeel 1/2 thl bakpoeder 2 zakjes vanillesuiker Snufje zout 2 eieren 100 gr blauwe bessen (diepvries of vers) Schil van 1/4 grapefruit Zo maak je het: —Verwarm je oven voor op 180ºC. —Doe de grapefruitrasp met een paar eetlepels […]
Ik weet niet of je ooit een cupcake met zo’n vette romige topping hebt gegeten? Die topping maakt het cakeje zelf dus stukken minder interessant. Om over een muffin nog maar te zwijgen. Dat wordt een soort oudbakken kadetje van twee dagen terug, in vergelijking met een cupcake met boter-roomkaas-suiker topping. Aan iedereen die nog […]
Ideaal recept om even snel in elkaar te flansen. Maar kijk uit! Hij is sneller soldaat dat je zou verwachten. Een galette is goed voor twee hongerige maagjes. Dit heb je nodig: 6 vellen bladerdeeg 2 uien 2 tenen knoflook 2 courgettes 1 coeur du boeuf tomaat Paar verschillende kleine mooie tomaatjes zoals cherry, heirloom, […]
Dit heb je nodig: 250 gr volle kwark 100 gr suiker 3 eieren 1 zakje vanillesuiker 1 limoen (rasp en sap) 250 gr bloem 1 tl bakpoeder Snufje zout 2 handjes bosbessen 60 gr poedersuiker 1 el kwark 1/2 el limoensap 1 klontje boter Zo maak je het: —Verwarm de oven voor op 170ºC. —Vet […]
Ik ben een groot voorstander van gevarieerd eten. Niet alleen vandaag rijst met broccoli en morgen pasta met aubergine, maar vooral ook: vandaag een tosti met twee tomaten en morgen weer uitgebreid koken. Want soms moeten er dingen bewaard worden voor morgen… Elke dag alles willen doen, daar wordt niemand gelukkig van. Dit is zo’n […]
Er zijn grote problemen (met familie, geld, gezondheid..). En er zijn kleine problemen. Dingetjes die, als alle andere dingen in je leven goed gaan, bijna geen probleem te noemen zijn. Maar. Als al die andere dingen niet meezitten, lijken kleine problemen opeens heel groot. Dat gaat zo: de kat van je onderburen heeft om de […]
Chili sin carne Dit heb je nodig: 2 eetlepels olijfolie 2 rode uien, in halve ringen 1 eetlepel mexicaanse kruiden mix 3 tenen knoflook, geperst 2 paprika’s, in blokjes 2 stelen bleekselderij, in plakjes 1 wortel, in blokjes 1 pastinaak, in blokjes 1 blik gepelde tomaten 2 blikken kidneybonen, uitgelekt Op smaak brengen met zout […]
Kan je maar niet accepteren dat de zomer nu echt voorbij is? Met tegenzin wordt de regenponcho over het hoofd getrokken en het fietsslot geopend.. Druilerige dagen worden mokkend binnen besteed, de zomer met zijn korte rokjes en koude witbiertjes verzuchtend. Ik zal eerlijk toegeven dat ik deze voorbije-zomer-melancholie niet voel. Neen, ik open mijn […]
Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, vezels en mineralen. Omdat ze zo veel vezels bevatten, stabiliseren ze je bloedsuikerspiegel, geven ze je een verzadigd gevoel en stimuleren ze de spijsvertering. Ook bevatten kikkererwten uitzonderlijke hoeveelheden ijzer, vitamine B6 en magnesium. Lekker veel van eten dus! Dit heb je nodig: 500 gram gekookte kikkererwten 1 rood uitje […]
Dit heb je nodig voor 4 stuks: 1/4 krop ijsbergsla 4 tomaten 1 paprika 1 kleine rode ui 1 teen knoflook 1 pot kikkererwten 2 theelepels shoarmakruiden 3 eetlepels olijfolie 3 eetlepels griekse yogurt 1 eetlepel mayonaise 4 wraps Peper en zout Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe de kikkererwten […]
Dit heb je nodig: 2 aubergines 1 stokje verse rozemarijn 1/2 thl chilipeper 1 ui, gesnipperd 2 wortels, geraspt 1/2 glas rode wijn 3 tenen knoflook 1 el honing 140 gr geconcentreerde tomatenpasta 2 blikken gezeefde tomaten 200 gram lasagnebladen 70 gram Parmezaanse kaas 150 gr belegen kaas Olijfolie, peper en zout Zo maak je […]
Dit heb je nodig: 2 pastinaken 6 eetlepels appelmoes 1 ei 50 gr zonnebloemolie 100 gr zelfrijzend bakmeel 60 gr havermout 2 eetlepels oerzoet/rietsuiker 1 tl kaneel 1/2 tl kruidnagelpoeder 60 gr walnoten Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180ºC. Was of schil de pastinaken. Rasp ze dan en zet apart. Meng […]
Dit recept is voor een frisse sandwich spread met spirulina. Heerlijke toevoeging voor op een broodje gezond met ijsbergsla, paprika en huttenkase. Dit heb je nodig: 25 gram verse basilicum 5 eetlepels olijfolie 1 teen knoflook 3 bladen ijsbergsla 1 el citroensap 5 theelepels spirulinapoeder Peper en zout naar smaak Zo maak je het: Doe […]
Dit recept is de favoriet van mijn vriendinnen. Het is licht verteerbaar maar tegelijk kun je er wel kauwbehoefte in kwijt. Toen ik nog studeerde, nam ik het vaak mee in een bakje, om mezelf mee te vermaken tijdens een saai college of een eindeloos essay. Ingrediënten: 1 grote wortel (of een paar kleine) 1 […]
Dit recept wordt in de Charaka Samhita, een oude filosofische tekst in het sanskriet dat de basis vormt van de Ayurveda, geadviseerd ter ‘vermindering van de gevolgen van zonden’. En daarmee wordt dan voornamelijk het te veel eten en drinken bedoeld. Nu ben ik normaal meer van de ‘originele’ recepten en laat ik de hele […]
Dit heb je nodig voor 2 grote (of 4 kleine) toetjes: 50 gram chiazaad 250 ml kokoswater of amandelmelk 3 eetlepels carobpoeder 2 passievruchten Zo maak je het: Meng het chiazaad met het kokoswater of de amandelmelk. Laat 20 minuutjes wellen, tot de chia al het vocht heeft opgenomen. Mix hier dan de carob doorheen. […]
Dit heb je nodig: 100 gram pure chocola (70% of meer) 120 gram amandelpasta Snufje zout Merg van 1/2 vanillestokje 1 el maple siroop Zo maak je het: Zet een plastic bakje van ongeveer 20×20 cm klaar. Bekleed deze aan de binnenkant met een op maat geknipt stuk bakpapier. Zorg dat de zijkanten van het […]
Er is weinig saaiers dan elke dag hetzelfde eten. Dus als je morgen nou eens geen dubbele boterham met belegen kaas en een appel mee naar je werk wilt meenemen, dan begrijp ik dat volkomen. Hier een alternatief: tabouleh van gierst (gierst in plaats van couscous, onder het mom van: we eten al genoeg tarwe). […]
Het ouderwetse gevulde ei -hardgekookt, in de lengte doormidden gesneden, het geel gemengd met mayonaise en een snufje kerriepoeder, afgemaakt met een schattig peterselie pluimpje- is misschien wel het voornaamste borrelhapje van de conservatieve keuken. Naast mini augurkjes omwikkeld met cervelaat. Niks mis mee en tegelijk toch ook wel een beetje heel erg bekend. Het […]
Dit heb je nodig: 1 el olijfolie 1 uitje of sjalot, gesnipperd 2 tenen knoflook, fijngesneden of met de knoflookpers 200 gram boekweit, heel en ongekookt 625 ml warm water + half bouillonblokje 40-50 gram parmezaanse kaas, geraspt 175 gram doperwten, ontdooid 1 afgestreken eetlepel gedroogde munt 2 eetlepels citroensap 100 gram verse spinazie (dat […]
Aquafaba?! Dat is het kookvocht van kikkererwten. Dit kun je gebruiken als ei-wit en dus heel mooi opkloppen. Het heeft een neutrale smaak en is daarom goed te gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. Er zit meerstal 120 gram aquafaba in één blik erwten. Maar je kunt ook zelf kikkererwten weken en koken en […]
Het beslag voor deze lekkere clafoutis is met amandelmeel (dus glutenvrij) en gezoet met oerzoet. De volle, bijna frangipane-achtige smaak van het beslag gaat heel goed samen met het zuurtje van de pruimen. Gebruik een leuke mix van verschillende pruimensoorten zoals gele en paarse pruimpjes en reine claudes. Dit heb je nodig: 700 gr gemengde […]
Lekker vega stamppotje met een gekookt eitje of vegetarische worst. De knoflook en gember geven de stamp wat pit. Dat gaat heel goed samen met het zoete van de bataat! Dit heb je nodig: 1 grote bataat (of twee kleine) 1 kleine bloemkool (of een halve grote) 4 wortels 4 sjalotten 2 tenen knoflook 1/2 […]
Dit heb je nodig: 400 gram winterpeen 200 gram gekookte kikkererwten 2 thl harissa 1 thl espressopoeder 1/4 thl zout Citroen Verse koriander Griekse yoghurt Olijfolie Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180ºC. Was de winterpeen en snij de plekjes eruit. Snij de peen (of penen) in plakjes. Leg deze op een […]
Voor 4 porties Dit heb je nodig: 1 flespompoen, geschild en in blokjes 1 ui, gesnipperd Bosje verse salie 1/2 tl chilivlokken 1/2 tl rozemarijn 1,5l zeer hete bouillon 300gr arborio rijst 1 glas witte wijn 50gr boter 50gr parmezaanse kaas Olijfolie, peper, zout Zo maak je het: —Leg de blokjes op een met bakpapier […]
Dit heb je nodig: 3 eetlepels Thaise currypasta 200 ml kokosmelk 750 ml groentebouillon 1 broccoli 125 gram verse spinazie 1 grote bos verse koriander 2 sjalotten 1 el olijf- of zonnebloemolie Garnering: Gebakken uitjes Zo maak je het: —Roerbak de currypasta een minuutje in de olie, in een soeppan. —Voeg de bouillon toe en […]
De samenstelling van de diepe, bijna bittere smaak van olijfolie met fris-zuur-zoete appelstukjes, maakt deze cake van een bijzonder volwassen karakter. Maar door het zoet romige en toegankelijke ahornglazuur kun je ‘m zelfs aan je kids voorschotelen. De smaken komen na een dag pas echt tot hun recht, net als bij worteltaart. Bewaar hem zolang […]
..gemaakt met tofu?! Op ‘t eerste idee leek het een beetje gek, maar deze cake is heel lekker geworden! Dit heb je nodig: 120+50 gram pure chocola (niet te bitter!) 300 gram silken tofu 80 gram oerzoet 120 gram gebuild tarwemeel 3 eetlepels amandelmeel 2 eetlepels kokosolie 1 theelepel bakpoeder Snufje zout 1 theelepel citroensap/azijn […]
Dit heb je nodig: 225 gram butternut, geschild en in blokjes (dat is ongeveer een halve butternut) 2 eieren 250 ml amandelmelk 170 gr appelstroop 3 el zonnebloemolie 180 gr havermeel* 110 gebuild tarwemeel 1 1/2 thl bakpoeder 1 el speculaaskruiden Rasp van een 1/2e citroen 1/2 thl zout *Havermeel kun je maken door havervlokken […]
Om lekker interessant te doen, zou je morgen of overmorgen op je werk, tussen neus en lippen door, kunnen zeggen dat je de dag ervoor aardperen hebt klaargemaakt. Want aardperen is een vergeten groente. En vergeten groenten zijn helemaal je van het. Dus scoor je twaalf punten. Maar daarmee is de kous nog niet af. […]
Je hoeft niet in een houten hutje naast een beekje met een melkgeit onder het afdakje te wonen, zonder mobiele verbinding en in de nacht slechts het licht van een bijenwassen kaars, om je leven te versimpelen. Begin bij het begin. Doe een dutje als je moe bent. Ga naar de plee als je moet […]
Maak deze heerlijke gezonde vegan lunch!! Ook om mee te nemen naar je werk! Dit heb je nodig: 100 gram soba noedels 2 stelen bleekselderij 1/2 bataat 3 eetlepels zonnebloempitten Kerriepoeder, olie, zout en peper Zo maak je het: Schil de zoete aardappel, snij in stukken en kook in klein laagje water tot deze gaar […]
Altijd gevaarlijk om een vegetarisch gerecht te linken aan een vlees- of visgerecht. Deze ‘calamares’ hebben dan ook de structuur van inktvisringen, maar smaken in hun jasje toch gewoon nog wel helemaal naar oesterzwam! Dit heb je nodig: 200 gram oesterzwammen 50 gram bloem 200 ml sojamelk 1 el appelazijn 100 gram paneermeel 1 […]
In de gure wintermaanden kan je soms wel wat verwarmende romigheid gebruiken. Maak deze week dus deze spaghetti met geroosterde groenten, gepofte knoflook en een warm ricotta kaasje uit de oven. Kwestie van groenten wassen/snijden, alles in een ovenschaal, 45 minuten in de oven, ondertussen pasta koken en.. genieten maar. Dit heb je nodig: Kleine […]
Dit heb je nodig voor 4 personen: Een butternut van een kleine kilo 1 rode ui 2 tenen knoflook 1/2 tot 1 theelepel chilivlokken 1/2 theelepel rozemarijn 1 bouillonblokje 400 gram macaroni of fusilli 50 gram pompoenpitten 200 gram zachte geitenkaas Peper en zout Olijfolie Zo maak je het: Schil de butternut, ontdoe van pitten […]
Dit heb je nodig: 250 gr verse shiitake 1 rode ui 2 teentjes knoflook 200 gram kool (bijvoorbeeld palm-, chinese- of spitskool) 200 gram volkeren noodles Snufje chlivlokken 2 el sojasaus Olie om in te bakken Evt 2 gekookte eitjes Voor de saus: 3 el tahin 3 el sojasaus 1 el geroosterde sesamolie 1 el […]
Dit recept bedacht ik afgelopen winter in een groezelig Frans keukentje. Ik lette op een oude boerderij, zodat de eigenaren een weekje op vakantie konden. Het leek me een geweldig avontuur. Dat was het uiteindelijk ook. Maar niet perse op een heel leuke manier. Als grote dierenvriend leek het me geweldig om voor zes paarden, […]
Dit heb je nodig: 225 gr gebuild meel 3 tl speculaaskruiden 1/2 zakje bakpoeder Snufje zout 100 gr geroosterde amandelen 200 gr gemengde noten, geroosterd Schil van 1 citroen Schil van een 1/2 sinaasappel 55 gr stemgember 80 gr dadels, ontpit 100 gr honing 3 eieren Zo maak je het: —Meng het meel met de […]
Ingrediënten: 1 ananas Handje kokossnippers Handje dadels 10 blaadjes verse munt Bereiding: Schil en snij de ananas in blokjes. Snijd de dadels in kleine stukjes. Hak de muntblaadjes in dunne reepjes. Voeg alles bij elkaar, met de kokossnippers. Bon a petit!
Schuitje varen, theetje drinken. Soms is het heerlijk om verscheidene uren bezig te zijn met een recept: de juiste boodschappen, de zorgvuldige afweging van ingrediënten, marineren, rijzen, rusten.. Als je er zin in hebt, geniet je er soms nog meer van dan het resultaat. Bij dit recept is dat juist precies omgedraaid. Dit is als […]
Onderstaand recept komt van onze collega’s van de Vita-tassen van Proef. De vitatas is een abonnement op een tas met daarin biologische groenten en/of fruit. Elke week zitten er andere biologische en seizoensgebonden producten in. Er zijn zeven varianten op de tassen. Zo heb je bijvoorbeeld de Holland tas (met alleen groenten en fruit van […]
Aquafaba?! Dat is het kookvocht van kikkererwten. Dit kun je gebruiken als ei-wit en dus heel mooi opkloppen. Het heeft een neutrale smaak en is daarom goed te gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. Er zit meerstal 120 gram aquafaba in één blik erwten. Maar je kunt ook zelf kikkererwten weken en koken en […]
Mjam mjam.. Heerlijke vijgen met chocolade truffel vulling. Dit heb je nodig: 10 gedroogde vijgen 170+50 gram chocola (melk of puur), fijngehakt 100 ml slagroom 1 eetlepel kokosolie Klein snufje zout Zo maak je het: Pak een vijg. Kneed hem een beetje, tot ‘ie soepel is. Pak hem dan bij z’n staartje en keer de […]