Als je van kokosmakronen houdt, maar ze nog nooit zelf hebt gebakken, dan moet daar toch eens verandering in komen. En zelfs als je niet zo van kokosmakronen houdt. Want zelfgebakken kokosmakronen, warm uit de oven, knapperig-kokos van buiten en warme romige kokos van binnen, dat is het pas echt. Daarnaast is het giga makkelijk […]
Normaal ben ik niet zo’n rauwe kool-fan (iets te heftig op de maag..) maar door de kool een uurtje voordat je ‘m eet alvast in de miso dressing te ‘marineren’ wordt deze zachter en beter verteerbaar, zonder zijn crunch te verliezen. De ronde umami smaak van de miso en de scherpe gember gaan goed samen […]
Dit heb je nodig: 400 gram aardappels 2 flinke handen sperziebonen 4 chinese kool bladeren 2 eieren 1 el sesamzaad 1 el sesamolie 1 el rijstazijn 1/2 el sojasaus Snuf chilivlokken Zo maak je het: —Breng een steelpannetje water aan de kook en kook hier de eieren 7 minuten in. Giet ze dan af en […]
Ze zijn een beetje lastig om in vorm te krijgen en je moet ze helemaal af laten koelen als je wilt dat ze hun vorm behouden terwijl je ze eet, maar ze zijn lekker. Op een volwassen manier, met de donker bittere smaak van pure cacao, pittig vleugje van de cayenne en serieuze bite van […]
Nee, je bent niet per ongeluk beland op een pagina voor Japanse minimalistische foodart. Maar het fotograferen van Japanse guacamole bleek lastiger dan gedacht. Een lichtgroene smurrie met donkergroene en gele stukjes ziet er in 2D niet erg appetijtelijk uit. Het recept was echter te appetijtelijk en te makkelijk om te maken, om een foto […]
Niets lekkerder dan lekkers waar je je niet schuldig over hoeft te voelen! Ingrediënten 50 gram kokosolie 25 gram carobpoeder 25 gram melkpoeder (dit vind je in de ekodiswinkel bij de plantaardige en houdbare melk) 20 gram geraspte kokos 20 gram gojibessen 1 eetlepel maple siroop (of agave) Klein snufje zout Verder heb je een […]
Dit heb je nodig voor twee personen: 1 aubergine 1/2 Chinese kool 1 grote rode ui, in ringen Paar lente uitjes Noedels Olie om in te bakken Voor de sticky sauce: 3 eetlepels tamari 2 eetlepels oerzoet 2 tenen knoflook, geperst 1/2e duim gember, geraspt 1 eetlepel arachideolie Zo maak je het: Mix alle ingrediënten […]
In Latijns Amerika voegen ze cacao toe aan hun bonenstoof. Dus waarom niet bonen toevoegen aan een chocolade bar? Zonder bloem, boter of suiker te gebruiken zijn deze bars zacht en fudgy, omdat ze tjokvol zwarte bonen zitten. En die zwarte bonen zijn natuurlijk veel gezonder. Zwarte bonen bevatten bijvoorbeeld net zo veel antioxidanten als […]
Heerlijk en gezond het nieuwe jaar in met dit detox soepje van bleekselderij, geblancheerde spinazie, avocado, appel, ui, kikkererwten en verse gember. Tjokvol groen dus. En staat ook nog eens in een half uurtje op tafel! Dit heb je nodig: 1 ui 1 appel 1 bleekselderij 300 gram verse spinazie 1 avocado 1 duim gember […]
Tah Dig in is Perzische manier van rijst bereiden. Eerst wordt de rijst al dente gekookt en daarna samen met yoghurt en boter gebakken. Het resultaat is een rijstekoek met knapperige buitenkant en zacht romige binnenkant. In Iran eet men de rijst vaak met een stoofpotje van vlees en groente. In dit recept wordt de […]
Voor 4 porties Dit heb je nodig voor de marinade: 2 bio limoenen 1 duim gember 1 knoflookteen 1 rode peper 4 takjes koriander 1/2 tl zout 1 tl suiker Verder heb je nodig: 200 gr knolselderij 200 gr koolrabi 5 eetlepel kokosmelk Bosje verse koriander 1/2 rode ui 2 ijsklontjes Zo maak je vegan […]
Dit heb je nodig: 2 knoflooktenen 1 ui 3 wortels 3 bleekselderij stelen 1 grote aardappel 1 laurierblad 1 tl oregano 1/2 tel chilivlokken 2 blikken gepelde tomaat 1 blik bonen 1 liter hete groentebouillon 100 gr macaroni (evt glutenvrij) Olijfolie Zo maak je het: Snij de ui, knoflook, wortels en bleekselderij in dunne plakjes. […]
Normaal eet je clafouti met kersen, maar deze versie is zeker niet minder lekker. De amandelsmaak van de melk en amandelen gaan mooi samen met het zachte zomerfruit. Het clafoutibeslag bevat weinig vetten of suikers waardoor het geheel zowel zomers is als voor je mond en maag. Ingrediënten: Ruime halve kilo aan zomerfruit (abrikozen, nectarines, […]
Een romantisch hartig taartje die -als je in het bezit bent van kaasschaaf of mandoline- makkelijk te maken is! Dit heb je nodig: 3-4 courgettes 4-5 vellen bladerdeeg (ontdooid) 3 eieren 3 eetlepels crème fraiche 2-3 eetlepels geraspte parmezaanse- of oude kaas Vers gemalen peper Zo maak je het: Was de courgettes en snij de […]
Dit heb je nodig: 1 kg rood fruit (diepvries) 100 gr gebuild tarwemeel 100 gr oerzoet 100 gr amandelen 60 gr boter 1 tl citroenrasp 1 snufje zout Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe het fruit in een ovenschaal. Voeg hier 50 gram oerzoet aan toe en roer dit door […]
Ik ben nooit een echte vleesliefhebber geweest. Rookworst, entrecote, salami of spekjes, het kan me eigenlijk allemaal gestolen worden. Het enige dat ik af en toe mis sinds ik vegetariër ben, zijn saucijzenbroodjes. Tweederangs vlees in een jasje van vettig bladerdeeg: mijn guilty pleasure. Maar omdat het eten van dieren me tegenstaat, wil ik niet […]
Wat te doen met oud brood… Ik zal eerlijk bekennen dat ik vaak doe alsof het nieuw brood is. Ik negeer als het ware de enigszins droge, korrelige, net-iets-lastiger-door-te-slikken eigenschappen en zeg tegen mezelf ‘nee hoor, dit brood is nog prima!’. En als het echt niet meer kan, dan eet ik geroosterd brood. Wat ook […]
1 boon. 3 recepten. Allemaal even lekker en makkelijk! Aziatische snijbonen: Snij alleen de puntjes van de SNIJBONEN. Was de bonen en blancheer ze 6 minuten. Besprenkel de nog warme bonen met KETJAP MANIS en SESAMZAAD. Bak de bonen snel bruin in KOKOSOLIE of RIJSTOLIE op een hoog vuur. Italiaanse snijbonen: Was en snij 250 […]
Een heerlijk Italiaans ovengerecht, dat je eet met wat brood en een groene salade. Dit heb je nodig: 3 aubergines 1 ui, gesnipperd 1 kilo verse tomaten 1 theelepel oregano 2 tenen knoflook, uitgeperst 100 gram mozzarella, in plakjes 2 handjes Parmezaanse kaas Olijfolie om in te bakken Zo maak je het: Bak de gesnipperde […]
Dit heb je nodig: 500 gram gekookte bietjes 100 gram zachte geitenkaas 1 kleine patison OF 1/2 kleine butternut 4 vellen bladerdeeg 2 eetlepels grove mosterd 1 eetlepel honing Handje walnoten Zo maak je het: Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Maak van de vier bladerdeegvellen één groot vierkant, door ze iets over elkaar […]
Dit heb je nodig: 1/2e rode ui Paar takjes peterselie 1 blikje mais (a 300 gram) 1 ei 100 gram zelfrijzend bakmeel 1 theelepel sambal badjak 1/2 theelepel zout 150 ml (plantaardige) melk Zonnebloemolie Voor de salsa: 200 gram rijpe tomaten bosje verse koriander 1/2 rode ui Sap van een halve citroen Peper en zout […]
Heerlijk herfstig baksel om je gasten mee te verwennen. Serveer als lunch in combinatie met een groene salade. Of serveer als deel van een drie gangen diner. Serveer dan bijvoorbeeld eerst deze pompoensoep. Serveer daarna de plaattaart met een frisse salade. Als toetje kun je bijvoorbeeld deze vegan chocolademousse maken, dit makkelijke chocoladetoetje van maar […]
Dit recept is geïnspireerd op het gekiemd tarwebrood van TerraSana dat je bij Ekodis kunt kopen. Brood van gekiemde granen is heel gezond voor je. Het brood wordt eigenlijk niet meer van graan gemaakt, maar van het plantje dat het graan wordt als je het laat ontkiemen. “Belangrijk is de kiemkracht van het graan. Dat […]
Dit heb je nodig: 3 eieren 1 wortel 1/2e puntpaprika 1/2 uitje Paar broccoli roosjes 3 eetlepels baba ganoush Peper en zout Olie om in te bakken Zo maak je het: Snij de wortel in lucifertjes, de paprika in plakjes en de ui in ringen. Doe een beetje olie in een grote koekenpan. Voeg alle […]
Kerst is weer voorbij. Twee -of voor sommige mensen drie- dagen van familie, volle buikjes, kerstlichtjes en je mooiste outfits. Sommigen namen te taak op zich het diner te bereiden en zijn nu waarschijnlijk maar wat blij dat het heeft gesmaakt (en dat de volgende kerst pas weer over een jaar plaatsvindt). Maar we zijn […]
Een hele simpele zomerse salade vol vrolijke smaken! Dit heb je nodig: 1/2e watermeloen 400 gram verse spinazie, gewassen 200 gram feta 5 takjes verse munt 1 limoen 2 eetlepels olijfolie Versgemalen peper Zo maak je het: Snij de meloen in dunne plakken. Snij de schil van elke plak. Leg de plakken op een mooie […]
Voor 2 grote bekers Dit heb je nodig: 2 rijpe peren 2cm verse gember 6 kardemompeulen 4 el havervlokken 1 el honing (of andere zoetstof zoals maple-, dadel- of rijstroop) 350 ml water Zo maak je het: —Schil de peren en de gember. Snij de peren in grove stukken. Snij de gember in dunne plakjes. […]
Deze is om je even uit het bekende salade patroon – van sla, komkommer, tomaat en paprika – te halen. Maar dan zonder in het andere gastronomische uiterste te schieten. Je hoeft voor dit recept dus niet stad en land af te struinen voor gepekelde lychees, een onuitspreekbare tomatensoort en/of baby courgettetjes. Gebaseerd op de […]
Een ei en een banaan en een snufje zout. Een koekenpan en een beetje boter. Zo simpel is het om glutenvrije banana pancakes te bakken. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze tijdens het omdraaien een beetje fragiel zijn. Daarom beter drie kleintjes in de pan dan groot formaat pannenkoeken. Ingrediënten 2 bananen 2 eieren Snufje […]
Ik gebruik vaak dadels om lekkernijen zoet mee te maken. Maar dit keer wilde ik een andere zuidvrucht proberen. Een grappig resultaat: de substantie van deze truffels doet denken aan de Japanse mochi. De smaak is onbetwistbaar pruim en carob: een goede combinatie. Onder het motto van ‘weer eens wat anders’ presenteer ik u: carob-pruimen […]
Soep uit de oven. Deze tomatensoep moet je proeven! De tomaten zijn zachtjes gegaard in de oven en ontwikkelen daarmee een volle ronde diep-zoete smaak. In een handomdraai heb je alles gesneden en in een ovenschaal. Dan alleen nog even wachten en er met een staafmixer doorheen. Lekkerrrrr!! Dit heb je nodig: 2 kilo tomaten, […]
Dit heb je nodig voor 6 ijsjes: 50 gram ongebrande cashewnoten 100 gram bieten, gekookt 100 gram frambozen 1 rijpe banaan 2 theelepels citroenrasp Evt 6 kaneelstokjes Zo maak je het: Laat de cashewnoten minimaal 2 uur weken, gooi het weekwater weg en spoel de cashews even af. Doe ze dan in een blender of […]
Eet deze rosti’s met een lekker rijke salade. Dit heb je nodig 2-3 pastinaken 2 eieren 2 tenen knoflook Peper en zout Olie om in te bakken Ingrediënten voor je lievelingssalade Zo maak je het: Kluts de eieren in een beslagkom. Was de pastinaken goed en rasp ze dan in de beslagkom. Pers hier de […]
Dit heb je nodig: 400 ml hazelnootmelk (Provamel) 3 dadels 4 theelepels cacao 100 ml espresso of sterke koffie Snufje cayennepeper Snufje zout 1 blokje donkere chocola, geschaafd/gehakt Zo maak je het: Ontpit de dadels en snij ze in stukjes. Doe deze samen met de melk, de cacao, het snufje cayennepeper en zout in een […]
Deze kimchi is vegan, heel kruidig en niet zo pittig. Hou je juist van pittig? Voeg meer chilivlokken toe! Dit recept is voor 3 potten kimchi. Dit heb je nodig: 1 kg chinese kool 5 snuffen zeezout 1 wortel 3 lente uitjes 5 cm gemberwortel 6 tenen knoflook Kleine gele ui 5 gram chilivlokken 2 […]
Dit heb je nodig: 200 gr feta 3 puntpaprika’s 2 knoflooktenen 2 eetlepels olijfolie Snufje oregano Versgemalen peper Zo maak je het: Was de paprika’s, snij het groene dakje er af en haal de zaadjes er uit. Snij de paprika’s in stukken. Doe de olijfolie in een koekenpan of wok, zet deze op een middelhoog […]
Ik vroeg me altijd af waarom je een tart tatin (dat je de bovenkant onder bakt) zou bakken en niet gewoon normaal doet. Met normaal bedoel ik bovenkant is bovenkant en onderkant blijft onderkant. Nu blijkt dat de onderkant eigenlijk een hele mooie bovenkant kan zijn. En neem ik me dus bij nader inzien voor […]
Wow.. Spaghetti-taart? Jazeker!! Een hartige taart met champignons en courgette. En met een bodem van spaghetti! Da’s weer eens wat anders dan pasta pesto 😉 Makkelijk om te maken en geeft een leuke twist aan een doordeweeks ingrediënt! (taart voor twee personen) Dit heb je nodig: 200 gram volkoren spaghetti 1 courgette 100 gram champignons […]
Clafoutis is waarschijnlijk het makkelijkste Franse baksel dat er bestaat. Maar daarom is ‘ie zeker niet minder lekker! Dit heb je nodig: 500 gr kersen 4 eieren 100 gr oerzoet 75 gr bloem 1 vanillestokje 15 gr slagroom (of sojaroom) 35 ml (plantaardige) melk Evt 1 el rum/kirsch 20 gr (plantaardige) boter 1 el poedersuiker […]
Niet lekkerders dan een troostende kom warme pompoensoep of een pompoenstoofpotje, dat geef ik toe. Maar na jaren van pompoensoep, pompoenstoofpot en geroosterde pompoen, werd het tijd om een nieuw recept aan mijn pompoenreportoire toe te voegen: pompoenpate! Lekker op een desem toastje of op de boterham als lunch. Ingrediënten 1 eetlepel (room)boter 4 blaadjes […]
Sinds een jaar of wat, is er humus. Eerst was het echt heel cool om het tussen je borrelhapjes op je verjaardag te hebben staan (dat zeiden je gasten zo van: ‘huh? wat is dit..?’ en dan zei jij:‘dat is humus, dat is van kikkererwten gemaakt’ en dan zette je je zonnebril op en deed […]
Tempeh is super-gezond en lekker! Maar je moet wel weten wat je er mee kan doen. Wist je bijvoorbeeld dat je heerlijk gezonde smooties kunt maken van verse rauwe tempeh?! Of wat dacht je van vegan ‘tonijn’ salade van tempeh? Ekodis geeft je 3 lekkere recepten met tempeh: Classic: Snij de TEMPEH in blokjes. Marineer […]
Een zomerse salade in een herfstig warm jasje. Dit heb je nodig: 125 gram feta 250 gram tomaten 1 rood uitje Klein handje zwarte olijven 1/2 theelepel oregano Bosje verse basilicum Olijfolie Zo maak je het: Snij de tomaten in helften (of kwarten voor grote tomaten) en doe ze in een ovenschaal. Snij het uitje […]
Een lekker troostend gerecht voor op een herfstige avond. Je kunt de schotel de dag van te voren maken en later opwarmen. Dit heb je nodig: 250 gram volkoren macaroni 1 bloemkool (ongeveer 900gr) 300 ml melk (soja/haver/koe) 200 ml room (soja/haver/koe) 300 gram geraspte kaas 2 tenen knoflook 2 takjes verse rozemarijn Paar salie […]
Dit heb je nodig: 2 uien 4 roma tomaten Klein bosje peterselie 100 gram feta 1 chiabatta broodje 1/2 bouillon blokje 1 glas witte wijn Olijfolie (om in te bakken) Vers gemalen peper Zo maak je het: Ontdoe de uien van hun schilletje en snij ze door midden. Snij de uien in hele dunne halve […]
Bij deze no-knead-methode gebruik je niet je spierballen maar gewoon wat extra tijd om het deeg te laten rijzen. Door iets meer water toe te voegen krijg je een heel nat deeg. Daardoor is het deeg lastig in vorm te krijgen maar dat is niet erg aangezien je het in een vorm giet. Wat je […]
Begin je dag goed met deze supersmoothie! Doe de haver, boekweit en water alvast in je blender of maatbeker voor je gaat slapen. Zo worden de fytinezuren ’s nachts afgebroken en de voedingswaarde van de haver verhoogd (vitamine B!). Dit heb je nodig voor 2 smoothies: 1 rijpe mango 1 rijpe banaan 1 verse kleine […]
Dit heb je nodig voor 2 personen: 1 bloemkool 3 wortels paar lente uitjes 300 gram tempeh 2 handjes tortillachips 1/2 theelepel komijnzaad 1 theelepel sambal 3 eetlepels ketjap A 3 eetlepels olie Extra olie om in te bakken Zo maak je het: Snij de tempeh in blokjes. Giet hier de 3 eetlepels ketjap en […]
Spirulina is gezond. Maar zelf ben ik niet zo’n supplementenslikker. Ik vind het leuker om dingen die goed voor me zijn, gewoon te verwerken in een recept. In het begin moest ik even zoeken hoe deze alg te integreren in mijn eten. Het heeft namelijk een specifieke smaak. Uiteindelijk is dit broodje één van mijn […]
Kerst is weer voorbij. Twee -of voor sommige mensen drie- dagen van familie, volle buikjes, kerstlichtjes en je mooiste outfits. Sommigen namen te taak op zich het diner te bereiden en zijn nu waarschijnlijk maar wat blij dat het heeft gesmaakt (en dat de volgende kerst pas weer over een jaar plaatsvindt). Maar we zijn […]
Wat te doen met die hartige trek in de namiddag, die als je er aan toe geeft en niet uitkijkt, zo maar opeens kan resulteren in een vroeg avondmaal van tortillachips, gerookte amandelen, wat olijven en een stukje kaas (en dan om negen uur giga zin in ijs of koekjes). Op zich niks mis mee, […]
Snoepen zonder schuld, met deze suikervrije oatmeal cookies. De koeken zijn Amerikaanse stijl, dus zacht van binnen. Ingrediënten 125 gram appelblokjes, dat is ongeveer 1 appel 100 gram havermout 90 gram gebuild tarwemeel 1 ei 2 eetlepels boter 3 eetlepels appelstroop, van het merk Poiree 1 theelepel kaneel Merg van half vanille stokje, of een […]
Een klassiek Hollands recept in een Mediteraans jasje. Ook voor mensen die denken dat ze niet van boerenkool houden: de spicy shoarmamix gaat super goed samen met ‘kolig’ smaakje van de boerenkool. Dit heb je nodig: 200 gram boerenkool 2 kleine bataten 2 rode uitjes Handje kalamata olijven 3 theelepels shoarmakruiden (het Blauwe Huis) 75 […]