30 minuten tot een uur, Alle, Bereidingstijd, comfortfood, Dieetwens, geen dieetwensen, herfst, ik kan niet kiezen, Ik kook..., lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, Seizoensproducten, Smaken, soms, SPECIAAL, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, winter, zomer

Peren tart tatin met gember en pompoenpitjes

Posted by Dorien Beekveldt

Ik vroeg me altijd af waarom je een tart tatin (dat je de bovenkant onder bakt) zou bakken en niet gewoon normaal doet. Met normaal bedoel ik bovenkant is bovenkant en onderkant blijft onderkant. Nu blijkt dat de onderkant eigenlijk een hele mooie bovenkant kan zijn. En neem ik me dus bij nader inzien voor om wat vaker dingen op z’n kop te doen. Want je weet nooit wat voor ‘n prachtige gekarameliseerde bloemenpatronen er in je bakblik, kelder of achterhoofd verstopt zitten.

Ingrediënten:

  • 150 gram boter plus een extra blokje
  • 150 gram dadel, geweekt en daarna tot moes gehakt
  • 100 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 2 peren
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • Duim gember in dunne reepjes
  • Handje pompoenpitten (of walnoten als je dat lekkerder vindt) (of allebei)
  • Rasp van een kwart citroenschil
  • Beetje vanille (ofwel van stokje, uit zakje of uit flesje)
  • Half zakje bakpoeder
  • Snufje zout

    Bereiding:

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Bekleed de onderkant van een ronde bakvorm met bakpapier. Smelt een blokje boter in een pannetje (dit gebruik je straks weer!) en giet de gesmolten boter in de vorm op het bakpapier. Strooi de eetlepels kokosbloesemsuiker op de boter. Schil de peren en snijd ze over de lengte in dunne partjes. Leg ze in de vorm hoe je het zelf mooi of makkelijk vindt (dat kan dus variëren van intuïtief flikkeren tot meditatief bloemenpatroon leggen) (ik kan het laatste zeker aanraden) (en het eerste eigenlijk ook wel). Verdeel hierover de reepjes gember.

Smelt de 150 gram boter in een pannetje. Doe hier de dadelmoes bij en roer goed. Voeg dan de eieren toe. Dan het amandelmeel en de bloem. Als laatste de geraspte citroenschil, vanille, snufje zout en bakpoeder. Als het goed is, heb je nu iets in de pan dat tussen cakebeslag en koekjesdeeg in zit.

Schep het deeg in de vorm. Probeer niet het geheel als grote klont in het midden te gooien, maar doe overal een schepje zodat je het deeg daarna alleen maar lichtjes aan hoeft te drukken met je vingers om het tot een gelijkmatige laag in de vorm te maken. Dit alles in verband met het intact houden van je zojuist zo zorgvuldig gelegde bloemenpatroon.

Bak de taart 20 minuten op 175 graden. Laat iets afkoelen, plaats van een bord op de vorm en keer om. Nu ligt je tart tatin met de juiste kant boven (de onderkant) op het bord.