Alle, avondeten, comfortfood, from scratch, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, lactosevrij, lunch, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, mailing, meer dan een uur, Melkvrij, nooit, ontbijt, soms, suikervrij, vaak, vegan, Vegetarisch, winter, zomer

DE MAKKELIJKSTE FOCACCIA | speciale super-simpele broodtechniek!

Posted by Dorien Beekveldt

Bij deze no-knead-methode gebruik je niet je spierballen maar gewoon wat extra tijd om het deeg te laten rijzen. Door iets meer water toe te voegen krijg je een heel nat deeg. Daardoor is het deeg lastig in vorm te krijgen maar dat is niet erg aangezien je het in een vorm giet. Wat je er voor terug krijgt is een heerlijk luchtig brood met een korst waar een Franse boulanger trots op zou zijn.

Het deeg laat je rijzen in de koelkast. Het gist gaat zo langzaam werken. Daardoor heb je wat meer tijd nodig voor de rijs. Maar zorg je ook dat het gist niet over de rijs heen raakt waardoor het brood in de oven niet meer goed omhoog kan komen!

Dit heb je nodig:

  • 500 gr bloem
  • 500 ml lauw water
  • 1 el zout
  • 1 zakje droge gist

Topping:

  • 2 tomaten, in partjes
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruidenmix
  • Zeezout

Zo maak je het:
—Doe de bloem in een grote kom (neem echt een grote kom want als het deeg gaat rijzen kan ‘ie anders overlopen).
—Mix de gist en het zout door de bloem.
—Meng het water door de bloem met een houten lepel. Roer tot het water en bloem goed zijn gemengd.
—Dek de kom af met folie, zet in de koelkast en laat daar 12-18 uur staan. Deze brood-methode noem je een ‘koude rijs’. Je laat het gist langzaam maar lang zijn werk doen.
Na de rijs:
—Verwarm je oven voor op 220ºC hete lucht.
—Leg een vel bakpapier in een ovenschaal en vet het papier licht in met een paar druppels olijfolie.
—Stort het deeg in de ovenschaal. Verdeel het gelijkmatig over de schaal door er met natte vingers in te prikken.
—Druppel 2-3 el olijfolie over het deeg.
—Verdeel de tomatenpartjes, kruidenmix en een snuf zeezout over het deeg.
—Dek de schaal af met alufolie. Bak de focaccia eerst 30 minuten. Haal er dan de folie af en bak nog eens 10 tot 20 minuten tot de korst mooi goudbruin is.