Alle, Gezond

Maaltijdkoeken van gekiemde tarwe, dadels en walnoten

Posted by Dorien Beekveldt

Dit recept is geïnspireerd op het gekiemd tarwebrood van TerraSana dat je bij Ekodis kunt kopen. Brood van gekiemde granen is heel gezond voor je. Het brood wordt eigenlijk niet meer van graan gemaakt, maar van het plantje dat het graan wordt als je het laat ontkiemen.

“Belangrijk is de kiemkracht van het graan. Dat zegt eigenlijk alles over de gezondheid van het graan. Graan die op intensief bemeste grond groeit, is nauwelijks in staat te kiemen. Voor ons gekiemde tarwebrood worden alleen de beste tarwesoorten, uit biologische landbouw, gebruikt. De tarwe wordt in een aanvankelijke schone en koele ruimte 2 tot 3 dagen gekiemd. Door het kiemproces wordt vooral het vitaminegehalte van de tarwe duidelijk verhoogd. De gevormde kiemen worden zorgvuldig gemalen, gevormd en direct bij een lage temperatuur gebakken.”

www.Terrasana.nl

Zelf kiemen is helemaal niet zo moeilijk. Het duurt alleen een paar dagen. Er zijn verschillende methodes om granen en zaden te laten ontkiemen. Het handigste is om een kiemschaaltje aan te schaffen. Deze zijn te koop in de Ekodis winkel. Het kiemschaaltje zorgt ervoor dat de granen/zaden het juiste vochtgehalte behouden zodat ze wèl kunnen ontkiemen maar niet gaan schimmelen of rotten.

Als je gekiemd tarwebrood wil maken, of dus deze koeken, moet je het graan laten kiemen tot het worteltje dat uit het de graankorrel komt, even lang is als de graankorrel zelf. Dit duurt ongeveer drie dagen. Als je niet zeker weet of de graankorrels genoeg ontkiemd zijn kun je deze proeven: als ze een licht zoetige smaak hebben zijn ze klaar.

Het hele concept van tarwe kiemen is natuurlijk niet door TerraSana bedacht, maar is al 2000 jaar oud. Gekiemd brood wordt ook wel Essener brood genoemd, omdat het door de Essener bevolking (een Joods volk) al voor de geboorte van Christus werd toegepast. De Esseners deden dit omdat de voedingsstoffen in het graan toenemen door het te kiemen.

Wat is er eigenlijk zo gezond aan kiemen?
In ongekiemde tarwe zit fytinezuur, een stof die de opname van mineralen in je lichaam blokkeert. Een beetje van die stof is niet heel schadelijk maar je moet het natuurlijk niet al te veel van die mineralen-blokkade binnen krijgen. Als je tarwe echter kiemt, dan wordt dit fytinezuur afgebroken.

Tevens zijn het aantal vitamines in de tarwe toegenomen en het zwaar verteerbare lectine in het graan (genaamd gluten) is grotendeels omgezet in aminozuren (die weer heel gezond voor je zijn).

Het tot kiem geworden graan-korreltje maakt zich klaar om een plant te worden en haalt daarom op dat moment het beste in zichzelf naar voren, en dat is dus het beste moment om het kiempje te eten!

Ingrediënten
150 gram tarwekiemzaad (dat zijn speciale tarwekorrels om te kiemen) (je kunt ook ander kiemgraan gebruiken)
50 gram dadels, in stukjes gesneden
50 gram walnoten
3 eetlepel lijnzaad

Plantaardige olie om in te vetten

Bereiding
Eerst laat je de tarwe dus kiemen. Dat kun je het beste doen volgens de instructies van het kiemschaaltje. Als de tarwekiemen (dus de worteltjes die uit de tarwe komen) zo lang zijn als de granen zelf en een beetje zoetig smaken zijn ze klaar om gebruikt te worden.

Spoel de tarwekiemen af in een zeef onder de lopende kraan. Het is belangrijk dat je ze goed spoelt. Laat de kiemen dan goed uitlekken en doe ze dan in je keukenmachine. Voeg de lijnzaad en de gesneden dadels toe. Laat de machine dan draaien tot je een fijne pasta/deeg hebt. Voeg vervolgens de walnoten toe en laat de machine nog even kort draaien zodat de walnoten in het deeg zitten, maar niet zo lang dat de walnoten helemaal fijn gemaald zijn.

Leg dan een bakplaat klaar en beleg deze met bakpapier. Smeer het bakpapier in met een druppel olijfolie of zonnebloemolie. Haal met een lepel het deeg uit de keukenmachine en maak van elke twee eetlepels deeg een ronde koek op het bakpapier.

‘Bak’ de koeken op de laagste stand van je oven, maximaal 100 tot 130 graden Celsius maar hoe lager hoe beter. Gasovens kunnen vaak niet zo laag, maar je kunt deze koeken toch in een gasoven bakken door een houten spatel tussen de ovendeur te doen waardoor deze op een kiertje blijft staan.

Het hangt af van hoe hoog je de oven hebt staan, maar ga uit van een baktijd van 3 tot 4 uur. Draai de koeken halverwege om. De koeken zijn klaar als beide kanten er droog uit zien.

De baktijd van deze koeken is zo lang omdat de koeken bij een lage temperatuur worden gebakken. Dit is een beetje onhandig maar komt je gezondheid wel degelijk ten goede.
Normaal wordt tarwebrood op 200 tot 250 graden gebakken. Daarmee krijg je heerlijk geurend knapperig brood, maar ontstaat ook de stof acrylamide. Van deze stof wordt gezegd dat het kankerverwekkend is. Als tarwe onder de 130 graden blijft, ontstaat deze stof niet.