Alle, Vegetarisch

Linzensoep met geroosterde knolraap, wortel en gember

Posted by Dorien Beekveldt

‘Wat te doen met een knolraap..?’ Een vraag die niet zo vaak bij me langskwam, simpelweg om het feit dat ik dit knolletje nooit in mijn boodschappenmand legde. Daar kwam echter verandering in toen ik ze toegestopt kreeg door mijn schoonmoeder, die ze van de buurvrouw had. Blijkbaar was ik niet de enige die zich geen raad wist met een knolraap.

Knolraap heeft een smaak die je bij de radijs-achtigen en mierikswortelfamilie thuis zou kunnen brengen. Wat mij betreft doen ze in de Japanse keuken vaak interessante dingen met die smaken. Dus maakte ik de soep met gember, miso en sesamolie.

Ingrediënten
500 gram knolrapen
250 gram wortel
1/2 uitje, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
Halve duim verse gember, fijngesneden
1 kopje linzen
1 liter lichte miso-bouillon
Breng op smaak met sojasaus

Olijfolie om in te bakken

Sesamzaad en sesamolie voor de garnering

Bereiding
Was de wortels en knolrapen en schil ze eventueel (de schil van de knolraap is sterk en kan een beetje bitter zijn dus als je een knolraap beginner bent kun je ze beter schillen). Snij de wortels en rapen in de lengte in kwarten en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met een beetje olijfolie en zout en rooster de groenten 30 minuten op 200 graden tot ze zacht en licht gekleurd zijn.

Verwarm vervolgens een beetje olie in een soeppan en bak hier de gesnipperde ui in. Als de ui glazig is geworden, voeg je de fijngesneden knoflook en gember toe. Als deze beginnen te geuren voeg je de linzen en de bouillon toe.

Breng de soep dan tot net voor de kook, zet het vuur dan lager en laat het geheel 20 minuutjes pruttelen.

Snij de geroosterde wortel en knolraap in blokjes en doe deze in de soep. Laat vijf minuutjes mee stoven en maak de soep dan glad met een staafmixer.

Garneer met sesamzaadjes en sesamolie