Alle, from scratch, geen dieetwensen, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, koolhydraat arm, lactosevrij, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, Melkvrij, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, suikervrij, vaak, vegan, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

KWEEK JE EIGEN MICRO-GROENTEN | super gezonde garnering voor soep, broodjes of salade

Posted by Dorien Beekveldt

Microgroenten zijn ware vitaminebommetjes. Je eet ze meestal rauw en oogst ze zelf, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Microgroenten bevatten vooral veel vimine A, C en foliumzuur en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Zelf microgroenten kweken in je keuken is heel makkelijk. Met een klein beetje aarde en de juiste zaden, heb je binnen 10 dagen deze prachtige mini tuintjes. Gebruik ze voor jezelf als gezonde en smaakvolle toevoeging bij je eten. Of zet de bakjes op tafel bij bijvoorbeeld een paasbrunch. Dat staat mooi en zo kunnen je gasten hun eigen salades, broodjes of soep garneren.

Dit heb je nodig:

  • Zakjes zaad (Bolster)
  • Paar kopjes potgrond
  • 6 eierschalen / paar ondiepe bakjes

10 dagen de tijd

Zaden die snel ontkiemen:
Mesclun Aziatisch
Basilicum
Rucola
Doperwt
Rode kool
Radijs
Zonnebloem

Zo maak je het:
Microgroenten zitten bomvol vitamines. Gebruik micro-groenten als super gezonde en sierlijke garnering voor salades, soep en toast.

Doe ongeveer 2cm aarde in ondiepe bakjes, eierschalen, opengeknipte plastic flessen, etc. Sprenkel de zaden op de aarde. Ze mogen heel dicht tegen elkaar aan liggen, maar niet op elkaar (erwten mogen iets verder elkaar). Druk de zaden en de aarde met vlakke hand (of de bolle kant van een lepel) aan. Bevochtig de zaden en aarde met een plantenspuit. Zet vier dagen weg in het donker en houd de zaden/aarde vochtig (maar niet zompig nat).

Als de zaden na ongeveer vier dagen zijn gekiemd (wortel geschoten in de aarde) zet ze dan in het licht maar niet in directe zon. Na 10 dagen kun je beginnen met oogsten.