Alle, comfortfood, Glutenvrij, glutenvrij, koken voor gasten, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, toetje, vaak, winter

KERSTDESSERT | mini hazelnootpavlova’s met kardemom-sinaasappel slagroom en gluhwein stoofpeertjes

Posted by Dorien Beekveldt

Voor 6 stuks

Dit heb je nodig:

  • 6 stoofperen
  • 1 l Glühwein
  • Schil van 1/2 sinaasappel 100 gr rietsuiker
  • 3 eiwitten
  • 80 gr geroosterde hazelnoten
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 75 gr poedersuiker
  • 10 maizena
  • 200 ml slagroom
  • 2-3 el rietsuiker
  • 1/2 tl kardemompoeder
  • Rasp van 1/2 sinaasappel

Zo maak je het:
Peren – Schil de stoofperen en stoof ze een uurtje in hun geheel in de gluhwein met suiker en sinaasappelschil. Je kunt evt meer specerijen toevoegen zoals een kaneelpijpje, kruidnagel en peperkorrels.

Merengue – Maal de hazelnoten met de maizena en poedersuiker tot meel in een keukenmachine. Doe de eiwitten en kristalsuiker in een schone (vetvrije!) kom. Klop ze met een (vetvrije!) elektrische mixer tot je stevig glanzend eiwitschuim hebt. Spatel er dan het hazelnootmeel doorheen.
Schep het schuim in zes hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak in elk hoopje een kuiltje met de bolle kant van een lepel. Bak de merengues een uur op 110ºC.
Laat ze daarna afkoelen in de oven

Mise en place – klop de slagroom met de suiker, kardemom en sinaasappelrasp stijf. Schep op elke merengue 2-3 el slagroom. Halveer de peren, ontdoe ze van hun klokhuis en zet ze op de merengue (2 halfjes per merengue).