Alle, comfortfood, from scratch, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Melkvrij, nooit, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, vegan, winter

Hippocras: een middeleeuws recept voor gekruide wijn

Posted by Dorien Beekveldt

Hippocras is de middeleeuwse variant van glühwein. Hippocras wordt niet verwarmd maar dankt zijn gekruide smaak aan een wekenlang rijpingsproces van de specerijen in de rode wijn. De smaak van van hippocras is diep kruidig en gelaagd. Een echte aanrader om te serveren of cadeau te doen met kerst. Maak deze wijn daarom begin december, zodat ‘ie  eind december gerijpt is.

 

Dit heb je nodig:

  • 1 fles biologische rode Bourgogne wijn (750ml)
  • 100 gram honing
  • 75 ml eau de vie of andere vergelijkbare sterke drank
  • 1 duim verse gember, in dunne plakjes
  • 5 kaneelstokjes, in stukjes gebroken
  • 10 kruidnagels
  • 10 kardemompeulen
  • 10 peperkorrels
  • 1/2e theelepel foelie
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder

Zo maak je het:
Meng de wijn en de honing in een grote afsluitbare pot (bijvoorbeeld een glazen weckpot). Voeg dan de kruiden en sterke drank toe. Laat minimaal een week (maar liever twee) in een koele ruimte (maar niet de zo koud als de koelkast) staan en roer eens in de zoveel dagen door.

Na het rijpingsproces zeef je de wijn door een koffiefilter en giet terug in de originele (omgespoelde) wijnfles. Je kunt van te voren het etiket van de fles weken voor een mooiere presentatie.

Je kunt de hippocras ook in grotere hoeveelheden maken. Je kunt deze gekruide wijn namelijk heel lang bewaren. Leuk als zelfgemaakt en origineel cadeau met kerst. In plaats van honing kan je ook (gedeeltelijk) rietsuiker gebruiken.