20 tot 30 minuten, Alle, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, Gezond, herfst, ik kan niet kiezen, Koekjes, lactosevrij, lente, lunch, maakt me niet uit, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, vaak, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter, zomer

Hartige flapjacks

Posted by Dorien Beekveldt

Als kind had ik een hevige hekel aan de voorgesmeerde boterhammen die ik mee naar school kreeg. Niks persoonlijks mam, maar ook al waren de boterhammen in alle vroegte en met veel liefde gesmeerd, de jam die in de boterham trok waardoor het een soort paars zoete sompige spons werd, of de zacht zwetende plakjes jonge kaas, konden me niet bekoren.

Jaren later zul je mij rond lunchtijd nog steeds geen boterham uit een plastic zakje zien toveren. Helaas zijn snel klaar te maken take-away lunches, die een halve dag in een rugzak of warme auto zonder kleerscheuren doorkomen, dun gezaaid. Overblijvers zijn appels, bananen, plakjes ontbijtkoek en handjes noten. Of krentebollen ofzo. Geen van allen powerfood waar ik zo veel van wil eten dat ik er weer een paar uur op kan.

Als ik gezond wil lunchen, onderweg of op lokatie, zonder mijn halve keukenkastje mee te nemen of mijn heil te zoeken bij een bakker (waar het gezonde aanbod overigens teleurstellend uit kan pakken) zie je mij dus vaak in de avond van te voren, iets vlugs in mekaar draaien. Vaak geïnspireerd op de ingrediënten van het avondmaal. In dit geval was dat onder andere een wortelsalade. En zo ontstonden deze hartige flapjacks: geraspte wortel met een handje haver, een ei, wat zaden en kruiden.

Ingrediënten

  • 250 gram geraspte wortel
  • 150 gram havervlokken
  • 50 gram speltmeel
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • 3 eetlepels pompoenpitten
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • 1 a 2 theelepels sambal
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 4 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
  • 1 ei
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel shoyu
  • 2 eetlepels maanzaad als topping

Bereiding
Zoals het een flapjackrecept betaamd: gooi alle ingrediënten (behalve de maanzaad, in dit geval) in een kom en roeren maar tot de olie en ei goed verdeeld zijn.

Stort het mengsel op een met bakpapier bekleed bakplaat en vorm een grote platte rechthoekige koek van ongeveer anderhalve centimeter dik.

Bak 20 minuten op 180 graden. Snij de koek als ‘ie nog warm is in vierkanten, laat dan helemaal afkoelen.