020 694 6327eko@ekodis.nl Open: maandag t/m vrijdag 8:00-19:00 uur | zaterdag 8:00-18:00 | zondag 10:00-18:00 uur

Gember-rozemarijn koekjes van kikkererwtenmeel (glutenvrij)

Verblijd jezelf en je vrienden/huisgenoten met deze heerlijke glutenvrije koekjes! Makkelijk te maken en niemand zal raden dat deze makkers graanvrij zijn.

Ingrediënten

  • 200 gram kikkerwtenmeel
  • 100 gram boter of margarine
  • 30 gram oerzoet (of kokosbloesemsuiker)
  • 60 gram geconfijte gember (maar mag ook gewoon verse gember zijn) (geeft minder zoet effect, dus naar smaak wat extra oerzoet toevoegen)
  • 1 takje verse (!) rozemarijn
  • Snufje zout
  • Scheutje (soja)melk

Bereiding
Rits de rozemarijn naaldjes van het takje en snij deze op een grote plank met een hakmes fijn. Doe deze vervolgens een grote kom (waar je straks de rest van de ingrediënten in mengt). Hak dan de gember fijn. Doe deze ook in de kom. Voeg hier dan het meel aan toe, het oerzoet en het snufje zout. Meng alles goed door elkaar en zorg dat de gemberstukjes niet aan elkaar geplakt zitten, maar ook goed verdeeld zijn door het meel.

Leg dan het blok boter op het meelmengsel. Snij het blok in tweeën. Snij deze twee blokken dan weer door de helft. En snij die vier blokjes dan weer door de helft. Ga zo door tot je alleen nog maar hele kleine blokjes boter over hebt. Je zult zien dat de boter blokjes niet aan elkaar plakken, omdat ze omgewenteld worden in het meel.

Deze boterblokjes werk je vervolgens met je vingers door het meel, zodat je een heel kruimelig deeg krijgt. Als laatste voeg je een scheutje (soja)melk of water toe, genoeg om een stevige bal van het deeg te vormen. Probeer zo min mogelijk te kneden, want hoe minder je kneedt, hoe brosser de koekjes zullen worden.

Als je het deeg in dit stadium proeft, zul je twijfelen aan mijn bekwaamheid als ‘receptontwikkelaar’. Want dat smaakt op z’n zachts gezegd een beetje.. funky. Maar wees niet bevreesd, als de koekjes straks goudgeel en knapperig uit de oven komen, is er van die gekke groene smaak van het deeg niks meer te merken.

Maak van de bal deeg een lange rol, met een diameter van ongeveer 7 cm. Doe deze rol in een plastic zakje of folie en leg in de koelkast. Laat minimaal 45 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier. Haal de deegrol uit de koelkast. Snij de rol met een scherp mesje in plakjes van een halve centimeter. Dit zijn je koekjes. Leg ze op de bakplaat en bak ze 15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en hou je vervolgens in om ze niet allemaal tegelijk op te eten 😉

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.