Alle, comfortfood, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, soms, SPECIAAL, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, winter

De chocoladetaart

Posted by Dorien Beekveldt

Deze week maakt Ekodis het vegetarische kerstmenu compleet. Na de amuse van in port gekonfijte vijgen met blauwe kaas, de driepompoenensoep en het hoofdgerecht van in tripel gestoofde paddenstoelen met de puree van vergeten groenten hoort een waardige afsluiter. En omdat een vegetarisch kerstmenu (nog) niet erg conventioneel is, is het toetje misschien een goed moment om dit een beetje te compenseren. Tijd voor een klassieke chocoladetaart dus.

Chocola, boter, room, smeuïg, zacht, zoet, rijk. Gelukkig kerstfeest.

Ingrediënten

  • Voor de cake
  • 130 gram bloem
  • 130 gram amandelmeel
  • 180 gram oerzoet
  • 100 gram cacao
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • Merg van een vanillestokje
  • 240 ml melk
  • 120 ml milde olijfolie
  • 2 eieren
  • 200 ml kokend water

Voor de ganache

  • 75 gram boter
  • 175 gram chocola
  • 100 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels cacao
  • 1 eetlepel honing
  • 225 ml creme fraiche

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden

Je begint met het maken van de cake. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom. Kluts dan in een andere kom (of maatbeker) de eieren met de olie en de melk. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten in de kom. Meng goed zodat je geen klonten meer in je beslag hebt. Als laatste voeg je het hete water toe. Klop dit alles (met de hand of elektrisch) één minuut.

Vet een springvorm met een diameter van 24 centimeter. Als je echt zeker van je zaak wilt zijn kun je de onderkant ook nog bekleden met bakpapier (vet deze dan in, en niet de plaat van de vorm). Het beslag bak je in twee delen, waardoor je uiteindelijk twee ronde cakes hebt die je dan weer op elkaar lijmt met ganache. Giet dus de helft van het beslag in de vorm. Bak deze 30 minuten. Laat de cake daarna 5 minuten afkoelen in de vorm, haal ‘m dan uit de vorm en laat de cake verder afkoelen op een rooster of plank. Giet de rest van het beslag in de vorm en bak dit ook 30 minuten.

Als de cakes gebakken zijn en grotendeels afgekoeld, begin je aan de ganache (als je als eerder aan de ganache begint, is hij te hard tegen de tijd dat je hem kunt gebruiken voor je cakes). Smelt de boter met de chocola in een pannetje. Voeg de honing en creme fraiche toe en mix goed. Voeg dan de poedersuiker en cacao toe en mix weer.

Leg één van de cakes op het bord/de schaal waar je de taart op wilt serveren. Schep 1/3e van de ganache op de cake en verdeel. Leg hier de tweede cake op. Schep hier weer 1/3e van de ganache op en verdeel. De rest van de ganache gebruik je om de zijkanten van de cake mee dicht te smeren. Zo heb je uiteindelijk een taart die volledig is bedekt met ganache.

Geniet ervan!