20 tot 30 minuten, Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, SPECIAAL, vaak, Vegetarisch, winter

Veggie bijgerechten: oven-heerlijke spruitjes en kerstige bospeentjes

Posted by Dorien Beekveldt

Heb je alle inkopen in huis en nu toch het idee dat je net niet genoeg hebt? Vul je kerst-tafel dan aan met deze simpele maar overheerlijke veggie bijgerechten. Zowel de spruiten als de bospeen zijn in een handomdraai gemaakt, maar daar proef je niks van hoor!

Oven-heerlijke spruitjes (porties per persoon):

  • 100 gr spruitjes
  • 1/2 el olijfolie
  • Klein snufje chilivlokken
  • Peper/zout naar smaak

Zo maak je het:
Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden. Sprenkel de olie, chili, peper en zout over de spruitjes en ga er even met je handen doorheen om de olie goed te verdelen. Bak de spruitjes 15 minuten op een stuk bakpapier op een rooster in de oven op 220ºC.

Kerstige worteltjes (reken 1-2 bospenen per persoon):

  • Bosje van 10 bospenen
  • Sap van 1 mandarijn
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 1 klont boter
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel tijmblaadjes

Zo maak je het:
Was en schil de de penen met een dunschiller, snijd voor een mooi effect het groen op 5 cm af. Doe de penen in een pan en vul deze af met koud water tot de penen net onder staan. Voeg het mandarijnensap, de boter, azijn, knoflook en zout toe. Kook de wortels 20 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de tijm toe.

Wil je deze veggie bijgerechten van te voren al preppen? Verwarm dan zowel de spruitjes als de worteltjes in ongeveer 15 minuten op 160ºC. Worteltjes wel eerst insmeren met een drupje olijfolie! Anders worden ze droog.