020 694 6327winkel@ekodis.nl Open: maandag t/m vrijdag 8:00-19:00 uur | zaterdag 8:00-18:00 | zondag 10:00-18:00 uur

Tempeh-saté met rijst en boontjes

Goed gemarineerde tempeh is super lekker. En heel gezond! Tempeh is de ideale vleesvervanger omdat het veel proteïnen bevat. Die proteïnen in tempeh zijn kwalitatief net zo hoogwaardig als die uit dierlijke producten zoals vlees of eieren. Dat komt omdat tempeh de juiste aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft om de proteïne op te nemen.

Die aminozuren ontstaan door het fermentatieproces dat wordt gebruikt om tempeh te maken. Door diezelfde fermentatie worden de fytinezuren in de sojabonen juist afgebroken. Fytinezuur is een natuurlijke stof in alle peulvruchten. In je darmen bindt de fytinezuur zich aan mineralen zoals magnesium. Dat maakt het moeilijker voor je lichaam om deze mineralen op te nemen. Daarom is het dus beter om niet te veel fytinezuur binnen te krijgen. Maar daar hoef je je dus geen zorgen om te maken als je tempeh eet!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

200 gram verse tempeh
1 kop volkorenrijst
500 gr snijbonen/broccoli/paksoi of (mix van) andere groente
3 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel geroosterde sesamolie
2 eetlepels tamari
Olie om in te bakken

Pindasaus:
2 eetlepels pindakaas
2 knoflooktenen, geperst
1 cm verse gember, fijngesneden
1-3 theelepels sambal
2 eetlepels ketjap manis
6 eetlepels water

 

Zo maak je het:
Snij de tempeh in blokken van ongeveer 2x2cm. Leg de blokken in een schaal of diep bord. Meng de ketchup, sesamolie en tamari. Giet dit over de tempeh en hussel even zodat de saus goed is verdeeld. Laat dit het liefst een paar uur staan om te marineren.

Kook de rijst volgens instructies op het pak.

Prik de gemarineerde tempeh op lange sateprikkers (dit is leuk voor de presentatie, maar kun je ook overslaan). Bak de de tempeh blokken/sate in een lekker laagje olie aan alle kanten bruin in een koekenpan of wok.

Was de snijbonen en snij de kontjes ervan af. Snij de bonen dan in de lengte in dunne reepjes. Stoom de bonen in 10 minuten gaar.

Meng alle ingrediënten voor de pindasaus in een steelpan en verwarm. Giet de warme pindasaus over de tempeh, rijst en groenten.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.