Alle, Melkvrij, Vegetarisch

Shakshuka

Posted by Dorien Beekveldt

Shakshuka van aubergine, verse tomaten en eitjes: een super lekker vega éénpansgerecht uit het Midden-Oosten

Dit heb je nodig voor twee personen:
1 ui, in ringen
1 aubergine, in blokken van 2x2cm
2 grote coeur du boeuf tomaten, grof gehakt
Handje cherry tomaatjes, doormidden gesneden
1 teen knoflook
1/4 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel tijm
2 theelepels suiker of oerzoet
Snufje chilipoeder
4 eieren
4-6 sneetjes (oud) brood, in blokjes gesneden
Paar takjes peterselie
Olijfolie om in te bakken

Zo maak je het:
Doe een scheut olijfolie in een grote koekenpan of wok. Voeg de broodblokjes toe en bak ze goudbruin. Schud ze uit de pan en zet apart.

Doe weer een scheutje olie in de pan en voeg het komijnzaad toe. Als ze gaan geuren, voeg je de uienringen toe. Bak de ui glazig. Voeg dan de blokjes aubergine toe. Bak deze 5 minuten. Voeg dan de tomaten, tijm, suiker en chili toe, samen met 125 ml water. Roer en laat 10-15 minuten sudderen.

Als de groenten zacht zijn, proef en breng op smaak met peper en zout. Pers een teentje knoflook uit en voeg dit toe. Maak dan met een lepel vier holletjes in de saus. Breek in elk holletje een rauw ei. Doe een deksel op de pan en laat de eitjes op een laag vuur in 10-12 minuten gaar koken. Als de eieren gaar zijn, maak je de shakshuka af met wat fijngesneden peterselie en de croutons.