Op bovenstaand plaatje, zie je ijs. Bananen ijs. Ik weet niet of je mee had gekregen dat ik tot voor kort in de plechtige veronderstelling leefde dat ik nooit of te nimmer ijs zou maken? Dit in verband met het idee dat bij ijs maken te veel gedoe komt kijken. Het tegendeel werd bewezen: ijs […]
Dit heb je nodig: Citroen-gember slushy: Sap van 1 citroen Rasp van 1/2 citroen 1 theelepel geraspte gember 4 eetlepels poedersuiker 3 handjes ijsblokjes Limo-slushy: 4 eetlepels van je favoriete limo 3 handjes ijsblokjes Koffie slushy: 100 ml koude espresso 3 eetlepels honing 3 handjes ijsblokjes Zo maak je het: Doe de ijsblokjes in een […]
Het deeg dat aan marsepein doet denken en fris-zoet-sappige mandarijn als ‘center-piece’, maken deze gebakjes van winter-achtig karakter. Ze zijn gemakkelijk te maken, het proces geeft weinig afwas en de meeste van je ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Perfect voor bij de thee als het buiten stormt. Ingrediënten 3 biologische mandarijnen 100 gram […]
Castagnaccio is een soort kastanjekoek, een traditionele Italiaanse lekkernij, voornamelijk bedoeld voor de arme boeren en arbeiders in Italië. Omdat kastanjes er zo in overvloed waren, was het één van de hoofdbestanddelen van de voeding van armen in Italië. Een beetje zoals met aardappels in Nederland vroeger. Castagnaccio werd gemaakt van het kastanjemeel en water, […]
Ingrediënten: 1 el olie 1 theelepel komijnzaadjes 1 ui, gesnipperd 2 cm verse gember, geraspt 1/4 theelepel chilivlokken 1 theelepel gemalen korianderzaad Halve rode kool, fijngesneden 1 teen knoflook, in plakjes 1 blik kokosmelk 1/2 liter groentebouillion Bereiding: Bak komijnzaadjes in olie totdat ze beginnen te geuren. Voeg dan ui toe en bak glazig. Voeg […]
Wist je dat je ook kunt koken met etherische olie? Zolang je biologische olie gebruikt van extracten die je kunt eten (dus wel tijm olie maar geen ylang ylang olie) en met mate gebruikt, kunnen etherische olies hele leuke, lekkere en verassende noten toevoegen aan je culinaire creaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze slagroomtruffels […]
Lekker groentebommetje uit de oven. Dit heb je nodig: 1 spaghetti pompoen OF 3 courgettes 1 ui, gesnipperd 1 stokje verse rozemarijn, fijngehakt 2 wortels, geraspt 100 gram geconcentreerde tomatenpuree 1/2e eetlepel honing Handje griekse olijven, ontpit en fijn gehakt 1 aubergine, gerookt en gebakken volgens dit recept 150 gram geraspte kaas Olijfolie Zo maak […]
Lekker zomers recept dat je makkelijk van te voren kunt maken en meeneemt naar het park. Of maak het als voor bij een bbq. Dit heb je nodig: 1 rode ui 1 gele ui 1 courgette 1 aubergine 2 puntpaprika’s Trosje tomaten Paar tenen knoflook Hand walnoten Parmezaanse kaas 4 eetlepels olijfolie 2 eetlepels Balsamico […]
Het is kersentijd! Gewoon zo zijn ze al behoorlijk lekker. Het is zoals eieren met Pasen. Een kers is geen kers. Eerder tien kers is een kers. Net als met kersen, doet een hapje van dit taartje naar nog een hapje verlangen. Al zeg ik het zelf. Kersen, carob en noten. Oh yeah. Ik moet […]
Ohhh lekker! Deze week een recept voor chocolade noten ‘Rocky Mountain’ taartje. Met vegan en glutenvrije optie! Dit heb je nodig: 80 gram volkoren koekjes (kies koekjes die passen bij jouw vegan/gluten- of suikervrije wensen) 80 gram gemengde noten + handje noten voor op de taart 2 eetlepels kokosolie 1 blik kokosmelk, zet deze minimaal […]
Dit recept is geïnspireerd op een van de recepten van Ottolengi, mijn absolute held als het om koken gaat. Geen enkel recept dat ik ooit van hem maakte, was niet overheerlijk. Wat ik zo goed vind aan de recepten van Ottolengi is dat ze over het algemeen heel gezond zijn. Iedereen kan iets lekkers maken […]
Vegetariërs over de vloer met kerst? Of een geheel vegetarisch kerstmaal? Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees. De aftrap is een éénpersoons ovenschoteltje van in tripel gestoofde wilde paddestoelen met gratin van zoete aardappel: een ideaal alternatief voor als je één of meer vegetariërs te gast hebt. Dit is een ideale ‘vleesvervanger’ en […]
Ik maak wel eens tzaziki, die met komkommer.. En ik zal heel eerlijk zeggen dat ik het vaak een te vloeibare teleurstelling vind. Ook al zeef ik de geraspte komkommer, laat ik het zweten door er zout op te strooien, om het vocht er vervolgens weer af te deppen, het mag niet baten. Het helpt […]
VOOR DE GNOCCHI – dit heb je nodig: 1 zoete aardappel, gekookt 250 gram griesmeel (ongeveer) 1 eidooier 2 blaadjes salie, fijngesneden 1 teen knoflook, fijngeperst Snuf zout Bloem om te bestuiven Zo maak je het Schil de zoete aardappel en prak deze. Voeg eidooer, salie, zout en knoflook toe en meng alles goed door […]
Maak jij deze kerst de blits met deze vega carpaccio van zelf gerookte bietjes? Het leukste aan dit gerecht is dat je echt iets speciaals maakt van hele simpele ingrediënten. En dat je een nieuwe kooktechniek leert! Eten roken lijkt op het eerste gezicht als iets lastigs met rookovens en lange processen. Maar niets is […]
Dit heb je nodig: 1 spitskool 1 rode ui 2 tenen knoflook 1 handje gerookte amandelen 1 bosje peterselie 1 klontje roomboter Zo maak je het: Zet de oven op 225ºC. Was de spitskool en leg deze in zijn geheel in de hete oven. Bak de kool 45 minuten terwijl je ‘m af en toe […]
Dit heb je nodig: 2 bataten 1 wortel 1/2e koolrabi 4 radijsjes 6 spruitjes 1/2 rood uitje 1 teen knoflook 80 gram Griekse yoghurt 2 eetlepels pitten/zaden 2 eetlepels appelazijn 3 eetlepels olijfolie 1 theelepel shoarmakruiden Zo maak je het: —Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de bataten grondig en droog ze af. Leg […]
Oké, koekjes zijn geen taarten. Maar wel heel lekker. Dit recept komt voort uit mijn carob fetisj. Ik zal eerlijk toegeven dat niet al mijn carobexperimenten slagen. Ik kan je bijvoorbeeld vertellen dat carob-linzensoep niet heel lekker is. En carob-komkommersalade ook niet perse. Carobcantuccini daarentegen is wel de moeite waard om eens zelf proberen te […]
Bietjes uit een pakje. Wel een beetje lui. Maar ook best oké. Voor kant-en-klaar. Vooral met een lekker sausie. En dat is dit. Hop hop eet smakelijk! Ingrediënten: Pakje voorgekookte bietjes 4 eetlepels yoghurt (gewone is ook goed, maar sojayoghurt is in dit geval lekkerder) 2 eetlepels sesamolie 1 eetlepel wasabi 1 eetlepel (rijst)azijn Verse […]
Bladerdeeg uit de diepvries is een beetje vals spelen. Maar dat komt alleen maar omdat zelf bladerdeeg maken dateert uit een tijd waar er nog geen facebook of schattige kattenfilmpjes bestonden. Er was toen minder te doen. En dus was er meer tijd. (Als je effe niet meerekent dat je toen ook wel wat tijd […]
Curcumamma?! ..Is een mix van voornamelijk curcuma, kokosbloesemsuiker en andere specerijen. Je kunt het door een glas (plantaardige) melk roeren. Dan heb je goldenmilk. Maar je kunt het dus een een exotische smaak aan je kwark of yoghurt laten geven. Zelfs door de havermoutpap is lekker! De kruidige smaak past goed bij het herfstweer. En […]
Als je van pizza houdt, maar geen gluten wil eten. Of als je kinderen van pizza houden, maar geen groenten willen eten (en je ze dus moet verstoppen). Of als je van pizza houdt, en ook van aubergine.. Dan is dit recept ongeveer precies waar je naar op zoek was. Mini-pizza’tjes met een bodem van […]
Verblijd jezelf en je vrienden/huisgenoten met deze heerlijke glutenvrije koekjes! Makkelijk te maken en niemand zal raden dat deze makkers graanvrij zijn. Ingrediënten 200 gram kikkerwtenmeel 100 gram boter of margarine 30 gram oerzoet (of kokosbloesemsuiker) 60 gram geconfijte gember (maar mag ook gewoon verse gember zijn) (geeft minder zoet effect, dus naar smaak wat […]
Deze soep is een heerlijke Thaise bouillon soep die je net zo pittig kunt maken als je zelf wilt. Als er kinderen mee-eten doe je bijvoorbeeld alleen een halve eetlepel currypasta in de soep. De soep is romig en zacht van smaak door de kokosmelk. Ingrediënten 2 knoflooktenen 1 duim verse gember, geschild en in […]
Dit recept is heel makkelijk te maken en geeft een nieuwe spin aan een zeer bekend knolgewas: de wortel. Door wortel op koffiebonen te roosteren krijgt deze een opvallend gelaagde karamel-achtige smaak. Zeker het proberen waard voor een volgend etentje met foodie-friends of gewoon voor jou en je lief! Dit heb je nodig: Halve kilo […]
Parmezaanse kaas+verse basilicum+knoflook+citroenrasp=nazomer op je tong. Vier de nazomer met deze heerlijke salade van gebakken courgette en kastanje champignons. Eet ‘m ’s avonds met gebakken aardappeltjes of kook er wat pasta bij en neem mee als lunch. Dit heb je nodig: 1 bakje kastanje champignons 1 courgette 2 knoflooktenen 1 theelepel geraspte citroenschil 5 […]
4 verschillende groente gerechten/salades, geïnspireerd op een broodje falafel. Dit heb je nodig: 1/4 spitskool 6 trostomaatjes 1/2 komkommer 1 aubergine 4 wortels 1/2 citroen verse koriander paar augurken zwarte olijven 4 eetlepels yoghurt 1 teen knoflook olijfolie 3 theelepels shoarmakruiden 10 falafels Zo maak je het: Was de wortels, snij ze in plakjes en […]
Normaal eet je clafouti met kersen, maar deze versie is zeker niet minder lekker. De amandelsmaak van de melk en amandelen gaan mooi samen met het zachte zomerfruit. Het clafoutibeslag bevat weinig vetten of suikers waardoor het geheel zowel zomers is als voor je mond en maag. Ingrediënten: Ruime halve kilo aan zomerfruit (abrikozen, nectarines, […]
Een romantisch hartig taartje die -als je in het bezit bent van kaasschaaf of mandoline- makkelijk te maken is! Dit heb je nodig: 3-4 courgettes 4-5 vellen bladerdeeg (ontdooid) 3 eieren 3 eetlepels crème fraiche 2-3 eetlepels geraspte parmezaanse- of oude kaas Vers gemalen peper Zo maak je het: Was de courgettes en snij de […]
Aardappeltjes uit de oven. Een van m’n lievelings. Er is voor mij maar een manier dat ze echt heerlijk zijn: zacht romig van binnen en met een goud knapperig laagje aan de buitenkant. En dan zijn er vervolgens heel veel manieren dat ze een beetje teleurstellend uitpakken: als ze maar niet gaar worden, of heel […]
Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees of vis. Schrap de garnalen en mayo dus maar vast van je boodschappenlijstje. Dit jaar hoeft je kerstdiner namelijk niet te beginnen met de bekende garnalencocktail. Maak in plaats daarvan de blits met deze hapjes van in port gekonfijte vijgen met blauwe kaas! Je kunt ze in […]
Niets fijners dan een dikke warme soep aan het einde van je dag. Makkelijk om te maken en heerlijk om te eten. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje tijd. Want dit hoe langer je dit soepje op het vuur laat pruttelen, hoe lekkerder ‘ie wordt. Deze soep heeft Surinaamse roots maar aangepast […]
Ingrediënten: 250 gram geschilde bataat, in blokken 100 gram rode kool, heel fijn gesneden (liefst met mandoline) 1 klein uitje, fijn gesnipperd 1/2 theelepel korianderzaadjes 1/2 theelepel komijnzaadjes 1 theelepel garam masala Snuf zout 3 + 3 eetlepels paneermeel Olie om in te bakken Bereiding: Kook/stoom de bataat tot hij gaar is. Prak de bataat […]
Een mooi pronkstuk voor op de vega kerst tafel dit jaar. Door de de butternut hasselback te snijden (hasselback = diepe inkepingen in de butternut maken maar ‘m niet helemaal door snijden) en deze als ware het een kalkoen elk kwartier in de oven te ‘bedruipen’ met boter-maple glaze, krijgt deze een mooi gekarameliseerd buitenkantje […]
Dit heb je nodig: 2 el olijfolie 1 prei 1 broccoli 2 blokjes groentebouillon 450 gr diepvries doperwtjes Feta Basilicum om te garneren Zo maak je het: Was en snij de prei en broccoli. Verhit de olie in een soeppan. Fruit de prei en broccoli hier 2 minuten in. Voeg dan een liter gekookt water […]
Dit heb je nodig voor 3 borden: 1 knolselderij 2-3 venkelknollen 3 tenen knoflook 1 klein rood uitje 1 cm gemberwortel 300 gram tempeh Scheutje (plantaardige) room 3 eetlepels ketjap manis 3 thl sambal badjak Olijfolie Bereiding: Hak de ui, gember en knoflook heel fijn. Doe ze samen met de ketjap, sambal en een eetlepel […]
Ik zal eerlijk zijn: ik eet nooit een koekje. Met een bedoel ik het getal 1. Ik eet nooit 1 koekje. Tenzij het niet anders kan, omdat je er maar 1 bij de koffie krijgt. In een café of bij iemand die dat wel doet: 1 koekje eten. (Wat dat betreft is mijn theorie dat […]
Kijk, ik weet natuurlijk ook wel dat een boterham met pindakaas niet echt een recept te noemen valt. Tenzij je het brood zelf hebt gebakken of de pinda’s hebt geroosterd en gemalen, ofzo. (Wat in dit geval niet zo is.) Maar als ik zou willen pleiten voor simpele doeltreffendheid, laten we zeggen de less is […]
(lees volgende zin in het Engels met zwaar Frans accent) ” ‘Ow comes iets zat gooduh?! “ Mijn vriend is Fransman en praat Frengels. Dat is Engels met een Frans accent. Dat wil zeggen: i=ie, th=z, h=niet bestaand, s aan het einde van een woord=niet bestaand, eindig zo veel mogelijk woorden met een zachte ‘uh’. […]
Dit heb je nodig: 1/2e koolraap, geschild 1/2e venkel, gewassen 1/8e knolselderij, geschild 1/3e komkommer, gewassen 1/2 theelepel citroenrasp 4 eetlepels ciderazijn 2 eetlepels olijfolie Peper en zout Zo maak je het:Snij alle gewassen/geschilde knollen in hele dun schijfjes. Het beste kun je hier een mandoline voor gebruiken. Of de mandoline optie op je keukenmachine. […]
Het is altijd een beetje spannend om een recept voor brownies online te delen: er zijn er immers al zo ongelofelijk veel en een groot deel hoogst waarschijnlijk ook met lekker resultaat. Hoe kan het ook anders? In zijn essentie is een brownie boter en suiker met chocola (en ei en bloem) en daarmee een […]
Er is niets zo wild als foerageren in de natuur. In het bos rond kuieren en dingen van de grond rapen en in je mond stoppen. Dan voel je dat je een mensch op aard bent en dat je voorouders beestenvellen droeg en in een grotten leefden. Het was mijn kinderdroom om op die manier […]
Leuk en heeeeeeeeeel lekker! En de vulling bevat alleen maar goeie ingrediënten! Gewoon een eivormig balletje rollen van een mengsel van amandelmeel, haver en dadels en deze in de chocola dippen. Makkelijk dus! Dit heb je nodig: 50 gram havermout 25 gram geraspte kokos 1 eetlepel kokosolie (je kunt ook boter gebruiken) Klein snufje zout […]
Deze week bij Ekodis een recept voor gezonde glutenvrije ontbijtkoek gemaakt van 100% boekweitmeel, een beetje oerzoet en een kopje zeer sterke yogi tea classic. Een simpel recept en als je een liefhebber bent van de smaak van boekweit is deze peperkoek zeker iets voor jou! Dit heb je nodig: 250 gram boekweitmeel 250 ml […]
Zuurkoolpekel is dat vocht dat samen met de zuurkool in het zakje of de pot zit die je in de winkel koopt. In dat vocht zit de probiotische melkzuur cultuur die je nodig hebt om je worteltjes te fermenteren. Er kan weinig misgaan: de juiste cultuur is al geweekt, jij voegt alleen toe wat je […]
Ik vroeg me altijd af waarom je een tart tatin (dat je de bovenkant onder bakt) zou bakken en niet gewoon normaal doet. Met normaal bedoel ik bovenkant is bovenkant en onderkant blijft onderkant. Nu blijkt dat de onderkant eigenlijk een hele mooie bovenkant kan zijn. En neem ik me dus bij nader inzien voor […]
Wow.. Spaghetti-taart? Jazeker!! Een hartige taart met champignons en courgette. En met een bodem van spaghetti! Da’s weer eens wat anders dan pasta pesto 😉 Makkelijk om te maken en geeft een leuke twist aan een doordeweeks ingrediënt! (taart voor twee personen) Dit heb je nodig: 200 gram volkoren spaghetti 1 courgette 100 gram champignons […]
Dit is er eentje voor alle Niet Liefhebbers van Bloemkool, waaronder ikzelf. Ik ben nooit een groot bloemkoolfan geweest. Mijn moeder probeerde menig kaassausje en knapperig tempurahulsje, het mocht niet baten. Toen ik uit huis ging, zwoor ik de bloemkool dan ook plechtig af: nooit zou ik bloemkool maken. Jaren later -tevreden zonder bloemkool- vond […]
Vegetarisch koken klinkt de meeste vleeseters saai in de oren ‘want dan eet je alleen maar groenten’. Het vraagt om een extra eetlepel out-of-the-box en een snufje creativiteit, maar koken ‘met alleen maar groenten’ kan een heel divers en bevredigend resultaat opleveren. Een vegetarische kerst betekent dus niet alleen maar de kalkoen, het lam of […]
Leuk en heeeeeeeeeel lekker! En de vulling bevat alleen maar goeie ingrediënten! Gewoon een eivormig balletje rollen van een mengsel van amandelmeel, haver en dadels en deze in de chocola dippen. Makkelijk dus! Dit heb je nodig: 50 gram havermout 25 gram geraspte kokos 1 eetlepel kokosolie (je kunt ook boter gebruiken) Klein snufje zout […]
Scrambled eggs, gekookt eitje, al dan niet hard of zacht, gebakken ei, hele of kapotte dooier, omelet, benedict.. Er bestaat een groot variété aan de bereiding van een ei. Nu ben ik voor alle bovenstaande opties wel te porren. Maar er is natuurlijk altijd een favoriet. Tot voor kort was dat het zacht gekookte eitje. […]