Alle, Bereidingstijd, comfortfood, Dieetwens, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, herfst, ik kan niet kiezen, Ik kook..., koolhydraat arm, lactosevrij, lunch, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Seizoensproducten, Smaken, soms, SPECIAAL, suikervrij, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

Gezonde versie van bara brith

Posted by Dorien Beekveldt

Bara brith zweeft ergens tussen brood en cake. Het is zoet, maar niet vet. Mijn mond vindt het ‘lekkers’ en mijn buik vindt het ‘eten waar je effe op kan’. Dit recept is gebaseerd op de traditionele recepten uit Wales, maar dan zonder toegevoegde suiker en met een likeurtje. Omdat ik dat zo lekker vind 🙂

Ingrediënten:

  • 200 gram rozijnen, liefst een mix van gelijke delen Sultana, Thomson en krenten
  • 100 gram dadels
  • 100 gram ongezwavelde abrikozen
  • 2 zakjes 3 cinnamon thee van Pukka
  • Schil van biologische sinaasappel
  • Scheut rum
  • 250 gram gebuild tarwemeel of speltmeel
  • 100 gram roggemeel
  • 2 theelepels natrium bicarbonaat
  • 4 kardemom peulen
  • Snuf nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 1 ei

Bereiding:
Kook een halve liter water en maak er thee van met de twee zakjes 3 cinnamon thee. Weeg, terwijl de thee trekt, de gedroogde vruchten af en snijdt de dadels en abrikozen in stukjes (houdt ze apart). Doe de abrikozen in een schaaltje met de rum en een sinaasappel schil (exacte hoeveelheid is afhankelijk van hoe veel je van sinaasappelschil houdt). Voeg de thee bij de rozijnen en stukjes dadel. Laat dit in ieder geval één uur, maar liever een hele nacht, staan.

Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en stamp ze fijn in een vijzel. Rasp een nootmuskaatnoot tot je een half theelepeltje hebt. Je kunt ook voorgemalen kardemom en nootmuskaat kopen, en ja dit is inderdaad iets makkelijker. Maar ik zou je toch willen motiveren om je kruiden en specerijen zo ‘heel’ mogelijk te kopen en ze zelf fijn te malen als je ze gebruikt. Zo geven ze veel meer smaak en geur aan je gerecht.

Mix de rozijnen en de abrikozen. Klop hier vervolgens het ei doorheen. Mix het meel met het natrium bicarbonaat, de specerijen en het zout. Lepel het droge meelmengsel in etappes bij de vruchten en het ei.

Doe het beslag in een cakevorm, of zoals op de foto in een tulbandvorm. Bak de cake in een uurtje gaar, of totdat je er een satéprikker in kunt prikken en deze er schoon uit komt.