020 694 6327winkel@ekodis.nl Open: maandag t/m vrijdag 8:00-19:00 uur | zaterdag 8:00-18:00 | zondag 10:00-18:00 uur

Gember-citroencake met maanzaad

Als je al wat vaker naar mijn recepten hebt gekeken, is je misschien opgevallen, dat ik niet zo’n suikergebruiker ben. Sterker nog: als ik het kan vermijden om suiker te gebruiken, dan doe ik dat. Maar bij de ontwikkeling van deze cake, kon ik er op een gegeven moment niet onderuit. Er moest wat rietsuiker bij.

Nu zal ik je zeggen, als het resultaat niet zo’n daverend succes was geweest, had ik dit recept niet gepost. Maar die 170 gram rietsuiker is het dubbel en dwars waard. Samen met de gember en citroen geeft het zoetje van de suiker zo’n goede volle smaak, dat de cake bijna romig lijkt. Terwijl er geen boter in deze cake zit!

Ingrediënten

  • Flinke duim gember (of twee.. als je een gemberfan bent!)
  • Schil en sap van een biologische(!!) citroen
  • 250 gram magere kwark
  • 170 gram rietsuiker
  • 3 eieren
  • Merg van half vanille stokje (vervang evt door een zakje vanillesuiker/druppeltje vanille essence)
  • 150 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel*
  • 2 theelepels natrium bicarbonaat
  • Klein snufje zout
  • Een blokje boter of margarine om de cakevorm mee in te vetten
  • 5 eetlepels maanzaad

*(amandelmeel kun je makkelijk zelf maken door 100 gram amandelen in je keukenmachine fijn te malen!)

Bereiding
Vet een cakevorm in met boter of margarine. Wees niet te zuinig. Doe dan drie eetlepels maanzaad in de vorm. Door de vorm licht te schudden/te bewegen kun je het maanzaad over de vorm verdelen en blijft het aan de boter plakken. Zorg dat de hele binnenkant van de vorm is bedenkt met een laagje maanzaad.

Verwarm je oven voor op 170 graden.

Rasp boven een beslag kom de geschilde gember en de schil van de citroen. Gebruik hiervoor een fijne rasp. Pers dan de citroen uit boven de kom. Voeg hier vervolgens de magere kwark, de rietsuiker en de vanille aan toe. Meng tot een egaal mengsel. Klop dat één voor één de eieren door het mengsel.

Meng het bloem, amandelmeel, natrium bicarbonaat en zout in een andere kom. Voeg dit dan bij het kwark mengsel. Roer alles goed door elkaar, maar probeer niet te lang te roeren.

Giet het beslag dan voorzichtig in de vorm die aan de binnenkant bedekt is met maanzaad. Strooi dan de rest van de maanzaad (je had als het goed is nog 2 eetlepels over) op het beslag in de vorm. Dit maanzaad kun je achteraf niet over de oppervlakte van het beslag in de vorm verdelen door de schudden oid. Zorg dus dat je met maanzaad gelijkmatig over de oppervlakte van het beslag sprenkelt.

Bak de cake 45 tot 50 minuten. Om inzakken te vermijden moet je de ovendeur de eerste 20 minuten niet openen en de cake langzaam laten afkoelen.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.