30 minuten tot een uur, Alle, Bereidingstijd, Dieetwens, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, Ik kook..., lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, Seizoensproducten, Smaken, soms, SPECIAAL, suikervrij, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, vegan, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, zomer

Carob-kersen tarteletje met notendadelkorst

Posted by Dorien Beekveldt

Het is kersentijd! Gewoon zo zijn ze al behoorlijk lekker. Het is zoals eieren met Pasen. Een kers is geen kers. Eerder tien kers is een kers. Net als met kersen, doet een hapje van dit taartje naar nog een hapje verlangen. Al zeg ik het zelf. Kersen, carob en noten. Oh yeah.

Ik moet eerlijk toegeven dat de notenkorst in de taartvormpjes krijgen een geduldig klusje is. Zet een kopje thee en een muziekje op, en ga met de kom notendadelpasta en de taartvormpjes aan tafel zitten. En houd in gedachten dat het eindresultaat je gepriegel waard is.

En als je geen priegelpersoon bent, kun je het notendadelmengsel ook op een bakplaat storten en platdrukken, daar het carobmengsel op en hup de oven in. Maar dat zit er wel minder mooi uit. Dus.

Ingrediënten:
(voor 4 taartjes)

Notenkorst:

  • 150 gram gemengde noten, fijngehakt (of fijngechopt met een keukenmachine)
  • 150 gram dadels, geweekt en tot puree gemaakt met keukenmachine of blender
  • 2 eetlepels kokosolie plus olie om in te vetten
  • 1 eetlepel amandelpasta (of andere notenpasta)
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout

Carobvulling:

  • 4 eetlepels kokosolie
  • 6 eetlepels carob
  • 1 eetlepel cacao (kan je ook weglaten als je wil)
  • 6 eetlepels maple syrup
  • 2 theelepels vanille essence
  • Goede snuf zeezout

Hand kersen, gehalveerd en ontpit

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt de kokosolie, voeg de notenpasta, de kaneel en het snufje zout toe. Voeg de dadelpuree toe en vervolgens de noten. Meng alles goed door elkaar. Als je het handig vindt, kun je dit ook in een keukenmachine doen. In dat geval is de volgorde: dadel, kokos, notenpasta, kaneel en zout, gehakte noten.

Vet kleine taartvormpjes ruim in met kokosolie. Als je echt zeker wil zijn dat de taartjes heel uit de vorm komen na het bakken, en je hebt geen vormpjes met een losse bodem, knip dan een rondje bakpapier ter grote van de bodem van de taartvormpjes. Leg deze in het ingevette vormpje.

Smelt de kokosolie voor de carobvulling. Voeg de carob, cacao, maple syrup, vanille en zout toe. Wees niet te zuinig met het zout. Het is lekker om het een beetje te proeven. Als je niet zeker bent of je dat wel lekker vindt, schep dan een lepeltje vulling uit de pan en strooi hier een beetje zout op. Nu weet je het zeker.

Doe de vulling in de taartvormpjes. Zoals je zult merken is de vulling niet vloeibaar. Eerder een soort korrelig deeg. Ziet er niet super appetijtelijk uit. Gelukkig leg je hier de kersen op (na het bakken!). Want de smaak is wel goed (soms kun je niet alles hebben). Druk de vulling een beetje aan.

Bak de taartjes 20 minuten in de oven op 175 graden.

Laat de taartjes helemaal afkoelen voordat je ze uit hun vormpjes haalt. Beleg de vulling dan met gehalveerde kersen. Smakelijk!