Alle, comfortfood, geen dieetwensen, herfst, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, soms, SPECIAAL, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak

Appel-olijfoliecake met ahornglazuur

Posted by Dorien Beekveldt

De samenstelling van de diepe, bijna bittere smaak van olijfolie met fris-zuur-zoete appelstukjes, maakt deze cake van een bijzonder volwassen karakter. Maar door het zoet romige en toegankelijke ahornglazuur kun je ‘m zelfs aan je kids voorschotelen.

De smaken komen na een dag pas echt tot hun recht, net als bij worteltaart. Bewaar hem zolang in plasticfolie.

  • Ingrediënten
  • 70 gram rozijnen
  • 30 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 280 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 120 ml olijfolie
  • 3 eieren
  • 100 gram oerzoet
  • 3 goudrennetten, in blokjes van 1 centimeter
  • Merg van half vanillestokje
  • 500 gram volle/halfvolle/magere kwark van De Weeribben (kies zelf hoe feestelijk-calorierijk je het wilt maken, maar wijk niet af van het merk. Weeribben maak romige kwark met een zachte smaak die het best bij de cake passen.)
  • Goeie scheut ahornsiroop (proef hoeveel je lekker vindt)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Week de rozijnen en abrikozen door ze net onder water in een steelpannetje te doen en dit aan de kook te brengen.

Meng alle droge ingrediënten. In een andere kom kluts je de eieren met de olie, oerzoet en vanille. Doe hier vervolgens de blokjes appel door met de rozijnen met abrikozen (zonder het kookvocht). Voeg dan het droge bloem mengsel toe. Roer tot consistent mengsel.

Bekleed de onderkant van een ronde bakvorm met bakpapier.

Een trucje om snel een passende cirkel ter grote van het bakblik te knippen: vouw een vierkant stuk bakpapier (groot genoeg om in het bakblik te passen) dubbel, dan in een kwart, in een achtste, enzovoorts, totdat je een soort taartpuntje/pijltje hebt. Leg de punt ervan op het midden van je ronde bakblik. Maak met een pen of stift een lijn op het papieren pijltje, waar de rand van het bakblik zit. Knip het pijltje op deze lijn af (dus: als het papierpijltje horizontaal ligt, knip je verticaal). Vouw het pijltje uit en bewonder de perfect passende, ronde cirkel die je zojuist geknipt hebt. Geef jezelf een klein klopje op de schouder en maak naar believen nog een complimentje.

Giet nu het beslag in de bakvorm (bekleed met perfect passende ronde bakpapier cirkel waar God in eigen persoon nog een puntje aan zou kunnen zuigen). Strijk het beslag met een pannenkoekenmes, spatel of bolle kant van een lepel glad. Bak de cake een uur tot anderhalf uur op 170 graden. Aan het einde van de rit moet een sateprikker droog blijven als je deze in het midden van je taart prikt.

Terwijl de taart in de oven zit, of aan het afkoelen is, kun je het glazuur maken. Dat is simpel: klop in een kom de ahornsiroop door de kwark. Begin met een scheutje, roer, proef, en kijk hoeveel je er nog aan toe wilt voegen.

Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen. Snijd hem dan horizontaal in twee lagen van gelijke dikte. Strijk met pannenkoekenmes of bolle kant van een lepel een lekkere laag glazuur om de onderste laag van de taart. Leg hier dan de bovenste op en strijk het overgebleven glazuur op de taart.