30 minuten tot een uur, Alle, comfortfood, geen dieetwensen, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, SPECIAAL, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, zomer

Amandelmuffins met perzikcompote

Posted by Dorien Beekveldt

Ik weet niet of je ooit een cupcake met zo’n vette romige topping hebt gegeten? Die topping maakt het cakeje zelf dus stukken minder interessant. Om over een muffin nog maar te zwijgen. Dat wordt een soort oudbakken kadetje van twee dagen terug, in vergelijking met een cupcake met boter-roomkaas-suiker topping.

Aan iedereen die nog nooit van bovengenoemde witte hemel -die paradoxaal genoeg je aderen laat dichtslibben als gehakte diepvriesspinazie in het zeefje van je afvoerputje- heeft mogen proeven: niet doen. Het maakt alle andere cakes en cake-achtigen, zonder cholesterol opvoerende toppings, inferieur en onbevredigend.

Aan alle anderen die, net als ik, geen relatief gezonde muffin meer kunnen eten zonder aan gruizig zand te denken, hier een recept die de pijn, het gemis van boter-roomkaas-suiker, wellicht wat kan verzachten. De topping bevat dat wel geen enkel melkproduct en is gemaakt van fruit (jeweetwel, met die vitaminen enzo), maar het is in ieder geval een topping. En dat is toch iets..

  • Ingrediënten
  • 240 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 100 gram oerzoet
  • 1 ei
  • 140 ml amandelmelk
  • 50 gram boter of margarine
  • 3 eetlepels amandelpasta (of als je cupcaketrauma nog heel recent is, kan je ook voor 60 gram marsepein kiezen)
  • Rasp van de schil van een sinaasappel

Voor de compote:

  • 350 gram rijpe perziken
  • 1 eetlepel oerzoet
  • 1 kaneelstokje

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Begin met de perzikcompote. Deel de perziken in kwarten en doe ze in een ovenschaal. Voeg oerzoet en kaneelstokje toe. Bak de perziken 10 tot 20 minuten en laat afkoelen.

Meng ondertussen de bloem, bakpoeder, kaneel en zout in een kom. In een andere kom klop je het ei en de oerzoet door elkaar. Doe daar dan de amandelmelk en gesmolten boter bij. Voeg ook de amandelpasta toe. Of voor allen met kersverse boter-roomkaas-suiker verlangens, rasp de marsepein op een grove rasp door het eiermengsel. Voeg de sinaasappelrasp toe en 50 gram van de perzikcompote. De rest bewaar je voor de topping.

Dan komt het cruciale onderdeel van een goede muffin. Het mengen van de droge en natte ingrediënten. Dat moet namelijk heel kort en slordig gebeuren. Zodat er nog van van die bloemklonten in het beslag zitten. Die zorgen voor de kruimelige textuur van het eindresultaat.

Doe papieren muffinvormpjes in je muffinbakplaat en vul deze tot de rand met beslag. Bak de muffins 25 tot 30 minuten. Laat ze daarna op een rooster afkoelen en beleg ze voor het serveren met een flinke lepel compote.